Zaneta Midura har en kjærlighet for å lage nytt av gammelt, og kort til enhver anledning. Foto: Privat.

Kort og godt i Sørvågen

Skrevet av Thomas Rud
15.02.2019 12:00

Hun kom til Lofoten og Sørvågen i 2010 på grunn av at søsteren bodde der. På ferie hadde hun blitt forelsket i stedet og fjellene. Midura bestemte seg for å flytte fra England, og siden har hun vært i Sørvågen. 

– Jeg føler meg hjemme i Lofoten og vil ikke flytte fra Sørvågen. Her fant jeg min plass i verden, sier Midura. 

Elsker kort
I tillegg til maleri og tegning er det redesign og kort som ligger hennes hjerte nærmest.  Da hun feiret sin andre jul i Norge fant hun ut at hun ville sende kort hjem til familien i Polen. Hun fant ingen i Sørvågen, og siden hun ikke hadde lappen var det vanskelig å dra til Leknes. 

– Dermed lagde jeg kort av materiale jeg hadde hjemme. Jeg jobbet på Joker og fikk muligheten til å selge der. Jeg lager også kort på bestilling hvis noen vil ha noe spesielt. Min største glede er å lage kort, og jeg gjør det med hele sjelen og hjertet, forteller Midura. 

I det siste har hun også startet med redesign. Gamle ting eller materialer som skal kastes får nytt liv gjennom kunsten til Midura. 

– Jeg samler ting som ikke skal brukes og lager noe ut av det. Jeg bruker blant annet gamle aviser. På grunn av miljøet synes jeg det er veldig fint å bruke ting som egentlig skal kastes, og jeg har stor fantasi. For noen år siden laget jeg en blomsterdekorasjon av en gammel telefonkatalog. Jeg liker å finne inspirasjon på nettet, men er ikke glad i å bruke oppskrifter på det jeg gjør, forklarer kunstneren. 

Minst mulig penger
For henne handler det om å bruke minst mulig penger på kunsten. 

– Dekorasjonene jeg lagde til lysvandringen her i Sørvågen var laget av ting som skulle kastes, forteller Midura. 

Hun samarbeider med den lokale kunstneren Tor Esaissen, og henter mye inspirasjon fra han. Hun finner også inspirasjon i mønster og og linjer rundt seg i lokalsamfunnet.

– Tor har stor erfaring, og det handler ikke bare om å lage kunst, men man kan snakke med han som kunstner. I tillegg finner jeg inspirasjon i Sørvågen, og jeg har funnet en glede og ro her, forteller Midura. 

Førstkommende lørdag skal hun ha utstilling på Galleri Krysset hos Tor Esiassen. Utstillingen starter klokken 19. Hun har lenge tenkt å vise frem kunsten, men har ikke fått realisert det før i år. 

– Jeg ønsket å skape litt liv og glede her på Sørvågen. Det blir en konkurranse, men den er fortsatt litt hemmelig. Jeg fikk tilbud fra Tor at jeg kunne ha utstilling. Jeg har tenkt på å ha en utstilling siden i fjor, og synes det var nå eller aldri. Publikum får en smakebit av omtrent alt det jeg lager, sier Midura. 

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.