Nå kan du lade elbilen din mens du tar en tur til Ryten eller Kvalvika. Ordfører Trond Kroken mener det var på tide at Flakstad får sin første ladestasjon.

Lad elbilen din på Fredvang

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
25.06.2020 18:06 - OPPDATERT 26.06.2020 08:02

Fra fredag 26.juni kan du lade bilen på en mobil ladestasjon på parkeringa ved Fredvang skole.

Det skriver Randi Lervik, prosjektleder i Lofotkraft Muligheter.
Som innfallsport til Norges nyeste nasjonalpark, Lofotodden, er Fredvang utgangspunktet for mange turer ut i Lofotnaturen, med Kvalvika og fjellet Ryten som de mest populære.
- Vi ønsker å plassere ladehengeren her, slik at turgåere og andre besøkende skal kunne lade bilen mens de selv lader sjel og kropp på tur i den vakre naturen i Lofoten, 

De grønne øyene
Lervik jobber med «De grønne øyene» som er et samarbeidsprosjekt for å få til gode løsninger med fornybar energi for hele samfunnet. Det er Lofotkraft-konsernet, Destination Lofoten og Lofotrådet som står bak De grønne øyene. Målet er at man i framtida skal kunne forflytte seg gjennom hele Lofoten med minimalt med klimautslipp og slitasje på naturen. Bærekraftig reisemål og besøksforvaltning er nøkkelord, og flere prosjekter og initiativ bygger nå oppunder samme målsetting. Flakstad kommune skal gjennomføre forprosjekt for å bli med i ordningen Nasjonal Turiststi. I sommer skal flere tiltak testes ut. I dette bildet passer de mobile ladestasjonene godt inn.
- Vi er avhengig av samarbeid med både kommunen og lokale lag og næringsliv. og her i Flakstad har alle vært utdelt positive, forteller Lervik.

Blant annet vil bygdelaget på Fredvang stille opp og ha tilsynet med hengeren.

Ordfører i Flakstad, Trond Kroken er veldig glad for tiltaket.
- Det var egentlig på tide at vi får Flakstads første ladestasjone for bil. Fra før har vi jo for båter. Jeg gleder meg til være med på åpningen i morgen, sier han.

Ladestasjonen har ti uttak og ordføreren har tro på at de vil bli benyttet.
- Både biler og mindre busser kan nyte godt av dette tilbudet, og Flakstad trenger et tilbud som dette selv om det foreløpig bare er for sommersesongen. Men vi kan jo håpe på et mer permanent tilbud, sier han.

Polar Kraft drifter
Det er Polar Kraft som skal drifte hengeren i Lofoten.
-Dette tiltaket passer 100% med Polar Kraft sitt ønske om å være med på elektrifiseringen av Nord Norge. I tillegg gir det oss muligheter til å legge til rette for økt fossilfri bilturisme i verdens beste landsdel under en spesiell ferietid – sier Frank Sundermeier, salgssjef i Polar Kraft.

Ladehengeren kobles direkte til Lofotkraft sitt ledningsnett på stedet. De ti ladekontaktene er AC-ladere som blir tilgjengelige via app, SMS og ladebrikke.

Samarbeid i nord
- Samarbeidet om mobil lading er kommet i stand etter initiativet fra Arctic Race of Norway. De trengte lading for sine elektriske biler, og utfordret oss som regionalt energiselskap til å bidra. Utviklingen av en mobil ladehenger går som hånd i hanske med våre mål, sier Arnt Winther, adm.dir i Lofotkraft.

Sammen med Nordkraft, Hålogaland Kraft, Vesterålskraft og Trollfjord Kraft ble det bygget tre biltilhengere med ti ladepunkter på hver.

[annonse]
De andre to hengerne settes ut ved Dronningruta i Vesterålen og på Larsneset i Harstad. Tilsammen er dette med å styrke et ellers tynt ladetilbud i området.

Samarbeid med NAF og DNT

NAF (Norges Automobilforbund) og DNT (Den norske turistforening) er med på prosjektet i sommer. NAF håper at de mobile ladestasjonene vil synliggjøre behovet for mer permanente tiltak.
- Det er viktig med lading i hele landet for å få flere til å bruke elbil, også i ferien. Om man er trygg på at man får ladet opp elbilen når man kommer frem, kan man droppe et ladestopp underveis. Den tryggheten gir mindre stress og du kan lade bilen i ro og mak når du er fremme ved målet, sier administrerende direktør Stig Skjøstad i NAF.

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.