Ensemblet Paulus Barokk øver foran konserten i Flakstad kirke torsdag kveld. Fra venstre, Siv Thomassen, Annelies van der Vegt, Daniela Braun, Mariangiola Martello, Mime Brinkmann, Ole Thomas Gjørum og Justin Bland.

Liflig barokk i kirkerommet

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
21.01.2020 16:17 - OPPDATERT 22.01.2020 06:50

Torsdag kan du oppleve barokkmusikk av ypperste kvalitet i Flakstad kirke. Paulus Barokk og Ramberg blandakor opptrer i skjønn forening.

Paulus Barokk starter sin turné i Lofoten, nærmere bestemt i Flakstad kirke førstkommende. 

Først en liten presentasjon av ensemblet, gitt av dem selv i programmet til de kommende konsertene:

Paulus Barokk er et ensemble bestående av internasjonalt etablerte musikere fra forskjellige europeiske land. Vi legger vekt på å holde et høyt musikalsk nivå, og musiserer sammen på en levende og engasjert måte.

Viktigst for oss er uttrykk, og vi ønsker å berøre publikum og gi den en sterk opplevelse. Vi setter sammen spennende og utradisjonelle programmer hvor vi kombinerer barokk med samtidsmusikk, heter det i beskrivelsen.

Da vi var innom øvelsen i Flakstad kirke kunne vi fort bekrefte at dette er musikere i øverste skikte.

Musikk fra en epoke
Én av musikerne, Ole Thomas Gjærum, fra Harstad sier at musikkstilen kommer fra epoken som kalles barokken.

- Det var i perioden 1630 til 1750 at det oppsto en stil som ble særegen for denne perioden. Den kjennetegnes av det vi kaller «ostinatbass». Det var svært populært og svært utbredt, forteller han.

Enkelt forklart for et moderne publikum kan det forklares av en klar og tydelig basslinje som blir gjentatt gjennom et helt stykke. Det vi i dagens popmusikk gjerne kaller en «loop».

- Om folk ikke helt vet hvordan barokkmusikken er bygd opp, kan vi kanskje henvise til Canon i D-moll av Pachelbel, som nok er den «alle» kjenner til, forklarer Gjørum.

[annonse]

De to trompetistene Ole Thomas Gjørum fra Harstad, og Justin Bland fra USA spiller på barokktrompeter for å få mest mulig autentisk lydbilde som det komponistene i barokken hadde å jobbe med.

Urfremføring
Konserten heter To trompeter . Highlights fra barokken, og består av ni forskjellige komposisjoner, der en av dem, «Ground for ePB» er skrevet av ingen ringere enn Justin Bland selv. Stykket er spesialskrevet for Paulus Barokk og blir urfremført i Flakstad kirke kommende torsdag.

- I tillegg skal vi gjøre tre nummer sammen med Ramberg blandakor, forklarer Ole Thomas.

- Tanken er at de, som det dyktige koret de er, skal få lov å synge sammen med et profesjonelt ensemble. Hvis det blir vellykket, noe vi regner med ønsker vi et videre samarbeid med dem for ettertiden. Det er jo litt kjedelig å legge ned så mye arbeid sammen for så å aldri se noe til hverandre igjen, sier han.


Mariangiola Martello, orgelpositiv, Daniela Braun, barokkbratsj og Mime Brinkmann, barokkcello.

Paulus Barokk består av en fast kjerne på seks stykker, men utvider gjerne ensemblet etter hva de skal fremføre. Torsdag er spiller de altså i Flakstad kirke. Fredag går veien videre til Svolvær, mens de lørdag skal spille to konserter.

- Først blir det såkalt «vaffelkonsert» i Narvik kirke, før vi drar videre til Harstad for å holde konsert på kvelden, forteller Ole Thomas, som til daglig er ansatt i Hærens musikkorps.

Det blir altså noen travle dager for det dyktige ensemblet.

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.