Arne Arntzen mottar prisen fra Håvard Walla på vegne av Forsvaret

Lofoting mottar medalje for sin innsats under 2. verdenskrig

Skrevet av Leserbidrag
19.02.2021 10:49 - OPPDATERT 20.02.2021 07:01

Forsvaret har tildelt lofotmannen og Tysklandsbrigadeveteranen Arne Arntsen fra Sennesvik på Vestvågøy to medaljer for sin tjeneste.

Over 70 år etter endt tjeneste har Arne Arntsen (93) mottatt medaljene sine for tjeneste i Tysklandsbrigaden. – Vi var mange fra Lofoten som gjorde tjeneste der, forteller Arne Arntsen. Overrekkelsen skjedde på Lekneshagen sykehjem den 18. februar med kaffe og kake sammen med den nærmeste familien. 

(Tekst og foto: Lofoten House of Veterans)

- Det var ingen tvang at vi ble sent til Tyskland, sier Arne som gjennomførte verneplikten som soldat i Tysklandsbrigaden. – Vi var mange fra Lofoten som gjorde tjeneste der, legger Arne til. Flere tusen unge nordmenn gjorde førstegangstjenesten sin i utenlands med Tysklandsbrigaden mellom 1947 og 1953. Arne tjenestegjorde i Brigade 492 som i årsskiftet 1949-50 var forlagt i den nordtyske provinsen Schleswig-Holstein.

Selv er Arne beskjeden om innsatsen sin. – Faren min, Konrad Arntsen, opplevde å bli senket i Narvik havn i 1940, forteller Arne. Det gjorde inntrykk på en ung mann å høre faren fortelle om sine ferske opplevelser fra kampene der. Senere skulle Arne få gjøre en innsats for å bevare freden i begynnelsen av den kalde krigen mellom øst og vest. – Jeg var bare en vanlig soldat, og var ikke noen stor personlighet i så måte, sier Arne.

Som de andre norske soldatene i Tysklandsbrigaden hadde Arne selv opplevd krig og okkupasjon, men ødeleggelsene i Tyskland var noe mer omfattende enn hjemme. – De hadde litt å gjenoppbygge selv der, bemerker Arne. Etter endt tjeneste i Tyskland dro Arne hjem til et langt yrkesliv med å bygge landet. Han utdannet seg som finsnekker og arbeidet i mange år med bygging, alt fra gruvene på Svalbard til vaktmestertjeneste på den lokale skolen i Sennesvik hvor han også bodde.

Denne uken kom hederen fra Forsvaret ved at Arne fikk tildelt Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner og Tysklandsbrigadens veteranmedalje, nesten 71 år etter at han kom tilbake til Norge. Medaljene ble innstiftet i henholdsvis år 2000 og 1991, og Forsvaret arbeider fortløpende med å finne og tildele gjenlevende veteraner sine medaljer.

Turen tilbake til Tyskland tok han aldri, men har bare godt i sinne om tyskerne. – De har skikket seg og er moderate nå, reflekterer tysklandsbrigadeveteranen. – Godt er det, konstaterer Arne.

--

[Kjenner du noen som ikke har fått sine medaljer? Ta kontakt med Forsvarets Veterantjeneste eller din lokale militære veteranforening for mer informasjon om tildeling].

[annonse]
 

 

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.