Vokterne

«Lofotværing» gir ut historisk roman

En historisk krimroman, med rot i virkelige hendelser rett etter første verdenskrig, og en pandemi som bakteppe. Det er scenarioet i Svein Gudbrandsens debutroman.


Romanen kunne neppe kommet på et mer beleilig tidspunkt i historien, nå som vi selv står midt i en pandemi. Svein Gudbrandsen bor på Mo, men har mye av slekta si på Reine, og er stadig på besøk i Lofoten.
- Mine foreldre er fra Reine og mine eldre søsken er født der. Flere av mine slektninger bor fremdeles der, så jeg må ta en tur hver sommer, forteller den ferske forfatteren. 

Svein er over normalt interessert i historie, og spesielt russisk historie. Det preger hans nye roman «Vokterne». 
- Vi har jo lange tradisjoner med handel med russerne helt tilbake til vikingtiden. De dro innover i landet med skipene sine via de mange elvene i landet. Det er også noe jeg har fått plass til i romanen min. Ellers så er handlingen lagt til Trondheim i 1918, rett etter at første verdenskrig var slutt. Kona til hovendpersonen, kriminalinspektør Frank Larsen, dør i spanskesyken som herjet de to årene etter krigens slutt, forteller han.

Coveret til romanen «Vokterne».

Vi kan også avsløre at boken inneholder en hemmelig pakt, flere drap i Sverige, og i Trondheim finner man flere prostituerte som er druknet i Nodelven. Så boken har alle elementene en krimroman skal ha, og litt til. Men Svein er nøye på at det historiske skal være korrekt.
- Handlingen i romanen er nøye knyttet opp mot historiske hendelser i Trondheim. Det er viktig for meg at romanen blir riktig sett i et historisk perspektiv, sier han.

- Jeg har også fått flettet inn litt om likestilling og kampen for kvinners rettigheter. Kriminalinspektøren får god hjelp av journalisten Amanda. En kvinnelig journalist i 1918 var jo ikke helt vanlig, men det var tross alt fire år etter at kvinner fikk stemmerett i Norge.

Ikke siste roman
Dette er hans første roman, og ifølge ham selv har han jobbet lenge med den.
- Det har vel tatt meg rundt åtte år å fullføre den. Det ligger mye arbeid bak en slik utgivelse. Ikke bare for mitt vedkommende, men jeg har jo også hatt folk som har lest korrektur, og også engasjert en profesjonell «manusvasker», forteller han.

- Det som gjorde at jeg fikk gjort den ferdig nå er at koronaen kom, og det ble litt bedre tid til å jobbe med den.

Selv om det har tatt tid å fullføre «Vokterne», så er han ikke i tvil om det kommer flere bøker.
- Jeg har vel lagt det opp slik med denne romanen at det skal komme en oppfølger. Den som leser slutten vil se at historien antyder det. Jeg har ideer på blokka, og der beveger vi oss lenger nord, sier han.

Gode tilbakemeldinger
Boken har han gitt ut på Kolofon forlag, et forlag der forfattere selv kan publisere sine bøker.
- Det er en veldig grei ordning, og første opplaget, selv om det var på beskjedne 200 eksemplarer, er allerede utsolgt. Så derfor er opplag nummer to nå på vei. Det nærmer seg påske, og da sier de som har greie på det, at det er lurt med en pocketutgave, forteller han.

- Bøkene er nå å få tak i hos bokhandlere fra Hammerfest til Hamar, og tilbakemeldingene har vært veldig gode, noe som er hyggelig for en debutant som meg. Så nå håper jeg folk liker historisk krim. Det er jo tross alt ikke hverdagskost at en nordlending gir ut krim, og i hvert fall ikke historisk krim, sier han.

Debatt
Nye Avisa Lofoten AS oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.