Elevene som har hatt Arbeidslivsfag som valgfag la fram en rapport om trivsel og ønsker innbyggerne i Moskenes har for framtiden, og imponerte med sin kunnskap.

Mange muligheter i Moskenes

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
08.05.2019 17:06 - OPPDATERT 17.02.2020 13:55

Mulighetskonferansen på Sørvågen oser av positivitet og optimisme.

Mulighetskonferansen går av stabelen i Sørvågen skoles aula. Ordfører i Moskenes, Lillian Rasmussen hold åpningstale hvor hun la vekt på det positive arbeidet damene i Blilyst har startet. Hovedtaler, Märit Torkelson fortsatte så med å definere hva godt vertskap er, og hvor viktig det er for enkeltpersoner å bli sett. Hun trakk fram et par eksempler fra sin egen tilværelse, både personlig og i møte med helsevesenet i Sverige. Torkelson er den som skal flette sammen hele konferansen, og også bygdekvelden i kveld, der noe av elementene fra formiddagens program skal videreføres sammen med underholdning. Formiddagen er i all hovedsak viet næringslivet, mens kveldens arrangement er laget med tanke på lokalbefolkningen.

Ungdommene imponerte
I formiddag fikk elever fra åttende og niende klasse som har hatt «Arbeidslivsfag» som valgfag legge fram en rapport bygd på en omfattende spørreundersøkelse de har gjort i slutten av 2018 og begynnelsen av 2019. En undersøkelse der de har gått fra hus til hus med et spørreskjema de hadde laget. I alt 300 svar fikk de, og de kunne fortelle at i alle aldersgrupper ser folk i kommunen mange positive ting ved det å bo i Moskenes. Manglende gatelys på grunn av dårlig kommuneøkonomi og dårlig veistandard var også en gjenganger i alle aldersgrupper når det gjelde hva som ikke er så bra.
Ungdommene imponerte med sin grundighet og sin store kunnskap. Så imponert ble Kjell Jakobsen, som representerer Reinefjorden grunneierlag, og Vindstad- og Bunes grendelag (hvor han for øvrig er eneste medlem), at han tilbød seg å kjøpe rapporten.
- For det første er innholdet veldig interessant. Jeg kunne tenke meg til å kjøpe den for å lære mer om hvem som driver med turisme og hvem som jobber i fiskerinæringen. Vi vet jo at det blir færre som jobber innen fiskeriene, og for å opprettholde bosetningen her ute så må de arbeidsplassene som forsvinner erstattes med nye. Jeg tror at denne rapporten, som jo nettopp viser hva slags ønsker og behov innbyggerne har, kan gjøre det enklere å se hvilke muligheter vi har for framtidig vekst, sier han.

Bærekraftig turisme
Også Hanne Lykkja og Ann Heidi Hansen, som jobber i fylkeskommunen, var imponert over ungdommene, og kunne røpe at de jobber for å få til en film om de lokale ungdommene der de vil sette fokus på miljøet og hvorfor det ikke er greit å kaste søppel når man er på tur i for eksempel fjæra.
Lykkja og Hansen holdt et kort foredrag om hvordan besøksopplevelser kan bli best mulig for både turister og fastboende, og verdiskapningen rundt dette.
- Hvorfor vil vi har turister hit, og hva skal det bidra til? Det er to viktige spørsmål vi må stille, sa Hansen. De understreket også viktigheten av at det å få turister til Lofoten fordrer at man samarbeider på tvers av sektorer og næringer.
Ørjan Arntsen fra Lofoten Matpark kunne fortelle om hvordan samarbeid forskjellige aktører mellom på Ballstad har bidratt til verdiskapning på stedet.

 

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.