Marit Halvorsen Bekkhus skal ut med en diktsamling før nyttår, og er på jakt etter historien til tre lofotinger. Foto: Morten Moe

Marit trenger din historie

Skrevet av Morten Moe
15.09.2020 18:50 - OPPDATERT 15.09.2020 21:26

Den 25 år gamle sosionomen skal gi ut diktbok i høst, og trenger disse historiene for å fullføre en diktsamling hun har ruget på i ni år.

Marit har nylig flyttet til Svolvær fra Bodø sammen med samboeren ettersom han fikk seg jobb i Vågan kommune, og er utdannet sosionom fra Nord Universitet. 

– Jeg  var ferdig på studiet i fjor, og jobbet i NAV i Bodø som sosionom ett år etter det. Det var et lærerikt og fint år, der jeg møtte veldig mye forskjellige mennesker som ga meg veldig mye, og inspirerte meg til dette bokprosjektet. Jeg har skrevet dikt fra jeg var 16 år gammel, og har holdt på i nesten ti år. Det har samlet seg opp gjennom årene, og nå skal de ut i bokform.

– Hvem er det du skal ha tak i her i Lofoten?
– Diktene handler jo om menneskelige og sosiale problemer. Basert på mennesker jeg har møtt. Enten i forbifarten, observert på en kafé, eller folk jeg har kjent eller støtt på og ting de har fortalt. Det handler i hovedsak om felt som rus og psykiatri. Jeg ser for meg å ramme inn diktsamlingen med tre personlige historier og tre portretter eller illustrasjonsbilde i sort/hvitt som beskriver opplevelsen til personen. Historiene skal være korte og personlige. For eksempel om man har stått i en langvarig vanskelig situasjon og fått et lysglimt i den tøffe tiden. Eller at man har hatt en tøff opplevelse som man vil dele. Det kan være alt fra en hel linje til en side, men ikke mer, sier Marit.

– Er det noen aldersgruppe du sikter etter?
– Jeg tenker så bredt som mulig. Jeg vil ha 80-åringen, men også 7-åringen. Jeg er åpen for det meste, begge kjønn og gjerne kvinner som har opplevd noe tøft. 

– Hvilket inntrykk har du av den psykososiale tilstanden til lofotingene?
– Foreløpig har jeg ikke noe stort bilde, men det virker veldig bra. Jeg har jo søkt på jobber, og har fått jobb som støttekontakt og tilkallingsvikar. Men jeg merker jo at det å få jobb innenfor mitt felt er vanskeligere enn jeg trodde, sier Bekkhus, som foreløpig har leid seg inn på bryggekanten i Svolvær, men på sikt ser for seg å kjøpe bolig.

Marit kommer opprinnelig fra Rena på Innlandet, og skarpere kontrast til Lofoten finner man ikke noe sted, mener hun.
– Jeg kommer jo fra skogen, mens det er hav over alt her. Det er interessant å se denne kontrasten. Men det som imponerte meg da jeg kom hit, var at jeg hørte at det var skibakker her om vinteren. Før har jeg tenkt at; det går vel ikke an å gå på ski her siden det er bare fjell. Men jeg har jo fått høre at det er både skibakker og skiløyper her, og det er positivt. Jeg liker snø, så vinteren ser jeg fram til, sier Marit.

Om du har en historie du vil dele med Marit finner du henne her:
Telefon:
949 89 137
Mail:
[email protected]

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.