Arvid Gabrielsen mottok både Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner og Tysklandsbrigadens veteranmedalje for sin militærtjeneste utenlands. Alle foto: Lofoten House of Veterans.

Medaljeheder til Arvid (89)

Skrevet av Leserbidrag
24.02.2021 08:58

Med vaksineringen av de eldste unnagjort, har Forsvaret gjenopptatt utdelingen av medaljer til seniorene blant veteranene.

Kaptein Bjørn Ragnar Larsen fra Lofoten Heimevernsområde 16201 stod nylig for medaljedekoreringen av Arvid Gabrielsen (89) fra Vestvågøy. 

Arvid Gabrielsen fra Bøstad ble hedret og dekorert for tjeneste i Tysklandsbrigaden. 89-åringen mottok både Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner og Tysklandsbrigadens veteranmedalje den 23. februar på sykehjemmet ved Gravdal. Arvid tjenestegjorde i den nest siste brigaden som var i Tyskland, brigade nummer 522 i 1952-53.

Det var de pårørende, sammen med Lofoten House of Veterans, som hadde gjort Forsvaret oppmerksom på at Arvid Gabrielsen ikke hadde mottatt sine medaljer. Selv er Arvid beskjeden om tjenesten sin.
- Jeg trenger ikke så mye oppstuss, jeg gjorde nå bare tjenesten min, sier han.

Arvid Gabrielsen (sittende) tjenestegjorde som artillerist i Tysklandsbrigaden i 1952 til 1953. I går mottok han sine medaljer fra kaptein Bjørn Ragnar Larsen i HV 16201.
Likevel satte Arvid stor pris på besøket da Forsvaret, ved kaptein Bjørn Ragnar Larsen fra Heimevernet tildelte dekorasjonene. - Det var veldig trivelig å få medaljene, sier Arvid.

Tjenesten i Tysklandsbrigaden husker han fortsatt.
- Vi fikk to kroner dagen, minnes Arvid Gabrielsen.

- Jeg røykte og når en pakke tobakk var ti kroner, så det ble ikke så mye penger av det.

Tjenesten i Tyskland bar preg av mange feltøvelser, hvor Arvid var i artilleriavdelingen.
- Jeg var ved batteri Olga som kanonér. Sammen med meg var det en annen i laget som var fra Lofoten, Martin fra Flakstad, forteller Arvid.

- Det var mye eksersis og strev, sier han.

Kaptein Bjørn Ragnar Larsen fra Heimevernet, lytter interessert til Arvid Gabrielsens fortellinger om tjenesten i Tyskland.
Arvid var medlem i Tysklandsbrigadeforeningen etter hjemkomsten. Det var i sin tid en aktiv lokal forening i Lofoten.
- Jeg ble invitert med en gang på tur til Tyskland, men det ble ikke til at jeg dro, beretter Arvid.

Etter tjenesten var Arvid fisker og rodde som garnfisker. Innimellom arbeidet han med asfalt og taktekking.
- Jeg ble ikke rik på det heller, sier Arvid med et smil.

[annonse]
Kjenner du noen som ikke har fått sine medaljer? Ta kontakt med Forsvarets veterantjeneste.

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.