Symbolet @ (at) er eldre enn du kanskje trodde.

Munker fant opp @

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
02.09.2019 20:52 - OPPDATERT 03.09.2019 09:29

I kveld starer vi opp en lett og ledig spalte vi har kalt «Hvor stammer det fra?» Vi er omgitt av tegn og symboler, og ord og uttrykk i dagliglivet som vi tar som en selvfølge. Men de har alle en opprinnelse. Vi skal forsøke å finne den.

Den «hypermoderne» krøllalfaen vi mange ganger feilaktig uttaler som «alfakrøll», er noe vi er blitt kjent med fra den aller første e-posten som ble sendt på Arpanet, forløperen til Internett. Det var Ray Tomlinson som i 1971 fant på å sende en e-post mellom to datamaskiner. Han måtte da velge en måte å skrive e-postadressen på,  hvor han kunne skille personnavnet fra datamaskinen, eller stedet sitt navn.

Raymond Samuel (Ray) Tomlinson ble født 23. april 1941 i New York og døde 5. mars 2016. Han regnes som e-postens oppfinner og mottok en lang rekke priser for sitt arbeid og forskning.

Behovet var et tegn, som ikke inngår i noe personnavn, firmanavn eller stedsnavn. 

På engelsk blir @ uttalt som «at», altså ved, på eller hos. E-postadressen [email protected] betyr med andre ord «Kurt hos Avisa Lofoten».

Opprinnelsen
Det er en utbredt teori at krøllalfa den stammer fra middelalderen av munker som skrev av Bibelen, selv om det ikke foreligger kjente eksempler på slik tidlig bruk. For å gjøre kopieringsprosessen enklere laget munkene nye bokstaver og tegn som var forkortelser for de aller vanligste ordene, samt sammentrekninger av bokstaver, såkalte ligaturer (for eksempel «æ» for bokstavkombinasjonen «ae»). Krøllalfaen kan ha vært munkenes tegn for det latinske ordet ad som betyr til.

Inspirert av dyr
Symbolet @ har forskjellige navn på forskjellige språk. På svensk og dansk heter det for eksempel snabel-A, på tysk Klammeraffe.

Her er noen andre eksempler:

  • Afrikaans: Aapstert – Apehale
  • Bulgarsk: Majmunsko a eller majmunka – betyr henholdsvis Ape-a og Liten ape
  • Gresk: Papáki – Liten and
  • Italiensk: Chiocciola – Snegle
  • Mandarin: Xiǎo lǎo shǔ – Liten mus
  • Russisk: Sobaka (собака) – Hund
  • Samisk (nordsamisk): Bussáseaibi - Kattehale
  • Thai: Ai tua yukyu – Krypende orm
  • Tysk: Klammeraffe – Edderkoppape
Kilde: Wikipedia

 

Les mer om:

Språk
Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.