Monica Olsen ved Rødsand Libris forteller at det er mange innom for å bytte varer tredje juledag.

Nå byttes tusen julegaver

Skrevet av Marius B. Staveli
27.12.2018 15:21

3. juledag er den store byttedagen, og det merkes på Lofotsenteret.

– Ja, i dag har det vært stort trykk her, sier avdelingsleder Monica Olsen ved Rødsand Libris.

Når folk bytter forteller de gjerne hvorfor de bytter, og årsakene som går igjen er at de har fått dobbelt opp - eller at de har fått noe de har fra før av.

– Folk er flinke til å bruke dagen i dag, og de andre dagene i romjula på å bytte gaver, sier Olsen.

Tuva Lund-Hansen (10) var en av de som byttet en gave, nå i romjula. Hun byttet på vegne av lillesøster Eiril (6) som hadde fått en bok hun hadde fra før.Tuva og Are Lund-Hansen hadde fått oppdraget med å bytte en bok i en annen.

– Det var en bok vi hadde fra før av, forteller Tuva.

Boken ble byttet i en annen bok i samme serie, Hvor er Willy?, en bokserie søsknene har det veldig morsomt med. Årsaken til at boka ble byttet allerede i dag, var fordi det passet seg sånn.

– Jeg skulle være med pappa på jobb i dag, så da kunne jeg like gjerne bytte med det samme. Jeg vet hvilke bøker vi har, og ikke har, sier Tuva.

– Hadde jeg ikke skulle vært med pappa på jobb i dag, så hadde vi ikke dratt hit for å bytte i dag.

Boka som de hadde fra før av var den eneste gaven i familien som måtte byttes i år.

– Vi har en ordning med ønskelister, som vi selvfølgelig sender videre til nissen. Så alle får noe de ønsker seg til jul, sier pappa Are Lund-Hansen.

– Jeg ønsket meg et fjernstyrt helikopter, og fikk en drone. Det er jeg veldig fornøyd med, for det er nesten det samme, sier Tuva.

Også på klesbutikken Zicco har det vært mye trykk i dag. Daglig leder Rita Iren Nordheim forteller at det ikke er så mye bytting som de hadde ventet.

– Men det sa vi i fjor også. Så kanskje er dette normalen. Det er en del som kommer for å bytte, bruke gavekort eller tilgodelapper - men det er og mange som kommer for å handle i dag, sier Nordheim.

3. juledag er en god handelsdag, ikke bare en dag hvor det byttes mye varer, sier Rita Iren Nordheim ved Zicco.

– Vi har jo en fordel med at vi kjenner mange av de som handler her, så vi kan hjelpe til når gavene blir valgt ut. Både når det kommer til størrelse og smak. Det kan være en av årsakene til at det ikke er så mye bytting, sier Nordheim.

Hun forventer et like stort trykk de neste par dagene, for de fleste gavene bør byttes før nyttår. I det minste før varetellinga settes i gang. Nordheim melder forøvrig om en god desember på tampen av et år hvor handel av klær og sko i butikk har gått ned for hele bransjen.

 

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.