Storgata i Leknes mandag morgen.

Varsler polare lavtrykk og stor snøskredfare

Skrevet av Thomas Rud
11.02.2019 08:51 - OPPDATERT 11.02.2019 16:24

Meteorologene melder om polare lavtrykk og stor snøskredfare.

Værtjenesten yr.no melder om polare lavtrykk og stor snøskredfare fra mandag kveld og natt til tirsdag. 

Denne artikkelen har blitt oppdatert i løpet av mandag. Mandags morgen varslet ikke yr.no polare lavtrykk og så stor snøskredfare. 

Temperaturen vil ligge på null til minus én grad, men vil oppleves vesentlig kaldere da det er meldt sterk kuling og rundt 20 sekundmeter vind på utsatte steder. Natt til tirsdag kan det komme opp i liten storm. 

Nedbøren vil i starten av uka komme som snø, før det gradvis blir mildere fra og med onsdag. Det polare lavtrykket vil svekkes tirsdag morgen, men det vil fortsatt være sterk vind. 

 Snøskred
Når det gjelder snøskred melder varsom.no at det mandag er betydelig snøskredfare i Lofoten og Vesterålen. Skredfaren øker på grunn av mye vind og nedbør. 

Natt til tirsdag meldes det om forbigående stor snøskredfare. Her må innbyggere forvente at det kan gå naturlig utløste skred.

I terrenget vil det være ustabile forhold, og det anbefales ikke å oppholde seg i terreng som er skredutsatt. Skred kan også treffe veier og bebyggelse. 

Lofotkraft sendte mandag ettermiddag ut en pressemelding om at strømnettet også kan rammes av snøskred. Feilrettingen kan da ta lenger tid enn normalt, siden selskapet ikke kan sende mannskap inn i skredfarlig område. 

– Mildværet som er meldt seinere i uka kan også skape problemer, og føre til at skredfaren vil bli oppjustert for de neste dagene. Vi oppfordrer derfor befolkningen i Lofoten til å sørge for å ha hermetikk, vann, tørrvarer, stearinlys, lykter og brensel tilgjengelig hjemme. 

Lofotkraft har økt sin beredskap denne uken. 

Her kan du lese selskapets guide til hva man skal gjøre under et langvarig strømbrudd. 

 

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.