Vann og avløp i Vestvågøy ber innbyggerne i Vestvågøy om ikke å dumpe vårservietter, mopper og kluter i toalettet.

Økning i antall tette rør

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
14.04.2020 12:14 - OPPDATERT 14.04.2020 12:27

Det kan se ut til at et økt forbruk av våtservietter på grunn av korona-situasjonen, forsterker en velkjent problematikk for de som sørger for at vi som bor i Vestvågøy kommune har stabil vannforsyning og et velfungerende avløp.

-Vi får dessverre altfor ofte stans i avløpspumpene fordi det havner klær, vasketuer og mopper i avløpet. Dette skjer trolig fordi noen tømmer vaskebøtta i toalettet, og glemmer at tua, eller det de har brukt som tue, er oppe i bøtta, forteller Kar-Petter Johansen, som er fagansvarlig for vann og avløp drift i Vestvågøy kommune.
Når mengden av fremmedlegemer i avløpsvannet øker, slik det gjør nå på grunn av flere våtservietter, blir det oftere driftsstans. Da må pumpene heises opp av kummer fulle av avløp, demoneres og renskes.

Dette får en rekke konsekvenser, både når det gjelder slitasje på pumper, kostbare utrykninger og ikke minst går det ut over lageret vann og avløp har av smittevernutstyr.
Det er nemlig slik at viruset Covid-19 lever en god stund i avløpet, og de som skal demontere avløpspumper må bruke smittevernutstyr.
Oppfordringen fra Vestvågøy kommune er derfor:

  • Ikke tøm vaskebøtta i toalettet. Bruk en utslagsvask, eller finn et alternativ til det hvis du ikke har utslagsvask.
  • Ikke kast våtservietter i toalettet. De skal i restavfallet.

    Det er viktig at disse henstillingene tas til følge i befolkningen, da det vil bli en svært utfordrende situasjon hvis flere som jobber innenfor dette fagområdet blir syke eller må være i karantene. Å få bukt med en unødvendig feilkilde, slik som dette, er derfor svært viktig.

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.