SVARER: Remi Solberg forteller i et svar til Paal Svendsen hvilke grep Vestvågøy kommune gjør for å minimere forsøpling i naturen under høysesongen for turisme i sommer. Foto: Avisa Lofoten

Ordføreren svarer: - Vi gjør flere grep, Paal

Av Lars Eidissen
09.05.2018 09:59 - OPPDATERT 09.05.2018 15:18

Remi Solberg har respondert på Paal Svendsens kronikk om forsøpling i lofotnaturen.

I den opprinnelige kronikken, om forsøpling av lofotnaturen i høysesongen for turisme på sommeren, så skriver Paal Svendsen blant annet:

"Jeg vet ikke nøyaktig hvor ansvaret ligger men det er nærliggende å peke nettopp på kommunenes administrasjoner. Husker dere fjoråret? Det å administrere en naturperle og en turistmagnet er et stort ansvar. Er dere ansvaret bevisst? Er dere klare for lofotsommeren 2018?"

Ordfører Remi Solberg har svart i kommentarfeltet under Svendsens deling av saken Facebook.

Han skriver:

"Vi gjør flere grep, Paal. I samarbeid med LAS (Lofoten Avfallsselskap) settes det ut flere toaletter og molloker(nedgravde søppelkonteinere) i Vestvågøy blir det i år satt ut toaletter på Unstad og Klokkarvika på Gravdal. Det settes ut molloker på Unstad, Hauklandsanden og Klokkarvika.

I tillegg har vi avtale med bedrifter flere steder i kommunen hvor besøkende kan benytte toaletter. Vi har avtale med ASVO om tømming av søppel og vi går aktivt ut å informerer hvor denne infrastrukturen befinner seg.

I tillegg må vi ansvarliggjøre de som benytter den flotte naturen vår. Folk må bli flinkere til å ta med seg søppel. Vi kan ikke forvente toaletter og søppelbokser på fjelltoppene, det tror jeg heller ikke du mente, Paal.

Vi vil også teste ut frivillige betalingsløsninger hvor vi appellerer alle til å bidra litt til å finansiere denne infrastrukturen. Sentrale myndigheter vil som sagt ikke være med på tvungen felkesskapsfinansiering."

Jobber for turistskatt

Til Avisa Lofoten utdyper Remi Solberg at man vil jobbe videre fra Vestvågøys side inn mot rikspolitikere for muligheten for å innføre turistskatt.

- Det er helt klart noe vi vil jobbe for. Men det lar seg ikke på gjøre på kort sikt. Det er langt opp og langt frem. Det må gjennom finansdepartementet og Stortinget. Grunnloven må endres, sier Solberg.

- Det har hittil vært utfordrende i møte med næringsminister, regjeringsfraksjonen og også i Arbeiderpartiet. De har sagt at vi må finne andre løsninger. Det er det vi gjør med å appellere til en frivillig betaling til de som bruker denne infrastrukturen. Vi appellerer til samvittigheten til folk. Der vi informerer om at det er behov for å oppgradere infrastruktur i forbindelse med turstier og friluftsområder.

Holdningsendring

- I ditt svar til Paal Svendsen skriver du at vi må ansvarliggjøre de som bruker naturen vår. Kan man gjøre med noe med holdningsskapende arbeid ovenfor turister?

- Vi må bli enda bedre. Bedriftene som har gjester hos seg må ta et større ansvar for å informere gjestene, om hva vil det si å være besøkende i Lofoten. Bedriftene er nødt til å ta et større ansvar i forhold til formidlin rundt det å forvalte naturressursene våre på en bedre måte sier ordføreren og fortsetter:

- Det er mange private utleiere, folk som driver Airbnb-utleie, som også er nødt til å ta ansvar på dette.

- Kan kommunen bidra på dette området?

- Vi kan være med på å ha en standardinformasjon som er gjennomgående. At vi på tvers av kommunegrensene lager en plan og noen "kjøreregler". At vi kan gå i kontakt med våre kanaler om dette, sier Solberg, og legger til at man nå har begynt å legge det ut informasjon om offentlige toaletter på Google-kart.

- Blir 2018-sommeren et steg i riktig retning?

- Vi tar aktive grep. Det går i riktig retning. Vi kan aldri gardere oss helt. Hvis man leter vil man finne noe griseri, spørsmålet er hvilken mengde. Den må og skal vi klare å få ned, sier Remi Solberg.

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.