Widerøe-fly på Leknes lufthavn. Foto: Gustav Fauskanger Pedersen.

Regjeringen varsler priskutt på flyruter i distriktene

På en pressekonferanse på Gardermoen varslet finansministeren og samferdselsministeren at prisene på flybilletter i distriktene vil reduseres i 2024.


Prisene på de såkalte FOT-rutene skal reduseres betydelig i pris fra og med 1. april neste år, meldte samferdselsminister Jon-Ivar Nygård og finansminister Trygve Slagsvold Vedum på en pressekonferanse på Gardermoen onsdag morgen.

Halvering i april 2024

FOT-rutene,  altså ruter hvor staten kjøper transport på flyruter som ikke kan drives bedriftsøkonomisk lønnsomt, involverer blant annet Svolvær–Bodø, Leknes–Bodø og Røst–Bodø, i tillegg til helikopterruten Værøy–Bodø.

Prisen på disse FOT-rutene kan bli opp mot halverte fra og med 1. april 2024 for flyrutene og 1. august 2024 for helikopterruta  Værøy–Bodø.

Prisene er i dag regulert med et tak på billettprisene, og det er dette taket som blir halvert.

Med andre ord, maksprisen flyselskapene kan kreve for en billett halveres, det vil ikke tilsi at hver enkelt billett vil halveres i pris. 

Ønsker å tilrettelegge i distriktene

Regjeringen ønsker med dette å minske avstandskostnadene for både innyggere og næringsliv i distriktene. Det er også planlagt at kravene for setekapasitet økes på rutene hvor det er ventet høyest økning i antall reisende, fortalte Nygård og Vedum under pressekonferansen.