Wiggo Andresen startet Reine ord i 2009. Han er stolt over at flere forfattere vender tilbake år etter år.

Reine ord 2019 åpnet

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
06.06.2019 21:03 - OPPDATERT 06.06.2019 21:13

Frivillighet og variasjon gjør Lofoten internasjonale litteraturfestival til en suksess, ifølge festivalleder Wiggo Andersen.

En rekke kjente norske og internasjonale forfattere vil bruke helgen til en rekke forfattersamtaler om sine egne bøker og forfatterskap. Andersen startet imidlertid med å rose alle frivillige som jobber før og under festivalen.

- Når forfatterne samles til bokbad, foredrag og kåserier så er det alle de frivillige som har stått på siden den første festivalen i 2009 som gjør dette mulig, sier han.

- Vi har i alle år bevisst valgt å unngå tematiske emner, og heller ha en festival som favner bredt.

 Bokpakker

Nytt av året er at Reine ord donerer bokpakker.

- Vi har sett at det kommer mange fiskere til festivalen, og vi vet at fiskere er veldig glad i å lese når de er på havet. Derfor donerer vi bokpakker til fiskere i kommunen med bøkene fra årets forfattere, forteller han.

 Åpning, lofotprologen og musikk

Anne B. Ragde holdt åpningstalen, og trakk fram fjorårets festival og takk for maten-talen til danske Carsten Jensen.

- Jeg husker ingenting av hva han sa, men den var så morsom at jeg lo i fjorten dager etterpå, sa hun idet mobiltelefonen hennes ringte.

- Jesus Christ, det er min, utbrøt hun fra talerstolen til brølende latter fra de fremmøtte.

Forfatter og musiker, Sven Henriksen holdt «Lofotprologen» i form av sin egen oversettelse av Charles Buskowsi's dikt, «So you want to be a writer», til rungende applaus fra publikum.

Etterpå flyttet alle seg over i aulaen hvor Dag Kajander og Kai Larsen underholdt med flotte viser fra Lofoten.

Funnet formen

Wiggo Andersen, som sammen med Kristin Johansen er festivalledere, sier at fra å forsøke litt forskjellige ting har de nå funnet sin endelige form.

- Vi har forsøkt å søke litt utover i Lofoten, for eksempel med arrangementer i Svolvær, men det ble en tungvint logistikk, og det ble litt for vanskelig å få komplett oversikt og å finne lokale samarbeidspartnere. De siste seks årene har vi holdt oss i ro her på Reine, og det har vært viktig for å få en stabil og fin festival, sier han.

 Nye forfattere

Flere av forfatterne under årets festival har aldri vært med før.

- Linn Skåber, Simon Stranger og Zeshan Shakar er nye fjes. Det samme er Monica Isakstuen, som fikk Brageprisen i 2017. Maja Lunde har heller ikke vært med før. Så dette blir spennende bekjentskaper, sier Andersen.

- Det at det er så mange gjengangere her, hva forteller det om Reine ord?

- Det tolker jeg som om at de setter pris på Reine ord og synes det er en nær og fin festival. Så er det dessuten noe som er viktig for forfatterne. Mange av dem reiser mye, men de reiser alene, er noen timer på ett sted for å promotere sine bøker, sitt forfatterskap. Her må de være minst to dager i strekk. Det at de får møte andre forfattere gjør noe med dem, har de fortalt meg. Så vi er mange som gleder oss veldig til denne helgen, sier han.

ÅRETS FORFATTERE

Marte Michelet

Helene Uri

Monica Isakstuen

Dag Solstad

Maja Lunde

Carsten Jensen (DK)

Anne B. Ragde

Trude Marstein

Zeshan Shakar

Simon Stranger

Linn Skåber

Sven Henriksen