I motsetning til havbaserte oppdrettsanlegg , satser vårt naboland, Russland på oppdrett langt fra sjøen.

Russland med lakseoppdrett på land

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
13.08.2019 10:14 - OPPDATERT 13.08.2019 13:28

For fem år siden innførte Russland importforbud mot norsk laks. Nå satser de selv stort oå landbasert oppdrett.

Landbasert lakseoppdrett er en voksende trend i hele verden.

NRK kan melde at både USA, Kina og Japan har landbaserte oppdrettsprosjekter på gang, men det satses stort nærmere også, nemlig i Russland, landet som engang Norges største enkeltmarked for lakseeksport.

– Det har kommet flere prosjekter for landbasert oppdrett i Russland, sier forretningsutvikler Christen Andre Mordal, som jobber for Akva Group, utstyrsleverandøren til oppdrettsnæringen.

Norsk Sjømatråd antar at laksenæringen har tapt 20 milliarder kroner på utestengelsen, skrev E24 i januar. 

– Det er klart tilgangen på laks har minket i Russland, men vi ser at de nå får fersk laks fra Færøyene. Dessuten har russerne brukt mye ressurser på å bygge opp egen produksjon i Murmansk og de har spennende planer fremover, sier Mordal.

 Produserer i nye regioner
Nordlys skrev i 2006 om Russlands eneste lakseoppdrett med 14 ansatte. I dag er situasjonen i nabolandet veldig annerledes. Russlands fiskeridirektorat, Rosrybolovstvo, planlegger å triple landets lakseoppdrett innen 2030.

– Vi regner med å produsere minst 185.000 tonn, sa direktoratets talsperson, Ksenija Timakova, til IntraFish i vår.

Det satses på landbasert oppdrett i fylkene Leningrad, Moskva og Kaliningrad, og nå også i regioner som ikke har naturlig tilgang på saltvann.

– Det er snakk om et prosjekt som startes i Vologda, veldig langt fra naturlige saltvannskilder, og det blir spennende å følge det, sier Mordal i Akva Group.

Anlegget skal stå ferdig allerede neste år. Produksjonsvolumet skal være 2.500 tonn laks.

Les mer om:

Laks
Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.