Lisa Sollie Moen i Fortum og Jaana Røine i Grønt Punkt Norge har inngått en avtale om å resirkulere plast fra norske husholdninger. Foto: Grønt Punkt Norge /Beathe Shieldrop.

Sammen for økt gjenvinning av plast

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
06.02.2020 11:18 - OPPDATERT 07.02.2020 07:02

Fortum og Grønt Punkt Norge går sammen for å øke gjenvinning av plastemballasje i Norge.

Det melder de to i en felles pressemelding.

Fortum har signert en intensjonsavtale med Grønt Punkt Norge der målet er å resirkulere minst en tredjedel av mengden husholdningsplast, som Grønt Punkt Norge samler inn årlig, på Fortums planlagte plastgjenvinningsanlegg i Indre Østfold kommune. 
Norske kommuner har ansvaret for å samle inn husholdningsavfall i deres område og Grønt Punkt Norge har avtaler med alle kommuner for å sikre resirkulering etter innsamling.

- Vi har gleden av å kunngjøre at Grønt Punkt Norge og Fortum har inngått en intensjonsavtale. Gjennom denne avtalen ser vi frem til å resirkulere mer plastemballasje i Norge ved hjelp av den beste teknologien som finnes på markedet, sier administrerende direktør Jaana Røine i Grønt Punkt Norge.

Fortum avventer miljøgodkjenninger for å kunne ta en beslutning om å investere i byggingen av et anlegg i Indre Østfold kommune som skal resirkulere industriell- og detaljhandelsplast til gjenvinning. Anlegget forventes å gi en resirkuleringskapasitet på omtrent 30 000 tonn plastavfall årlig. Dette vil være det største plastgjenvinningsanlegget i Norden.

- Gjennom denne avtalen vil vi kunne resirkulere majoriteten av norsk husholdningsplast og våre høykvalitetsgranulater kan anvendes til nye produkter. Verden trenger plast, og det er avgjørende at vi gjenvinner våre begrensede ikke-fornybare ressurser så mange ganger som mulig. For hver kilo plast vi samler inn og resirkulerer i stedet for å bruke nye råvarer, kan vi spare mellom 1,5 og 2,7 kg CO2, sier Lisa Sollie Moen, produktsjef i Fortum.

Grønt Punkt Norge har lansert Plastløftet, som er et løfte om å bidra til en mer sirkulær plastøkonomi. Så langt har mer enn 50 selskaper signert løftet.

- Fremtidens plastinnpakning er smartere, mer innovativ og mer bærekraftig. Målet vårt er å øke bruken av resirkulert plast, unngå unødvendig bruk av plast og design for resirkulering. Fortum vil være en nøkkelpartner for oss i vårt arbeid med å løse plastutfordringen, og deres nye anlegg vil gi muligheter for forskning og utvikling av ny emballasje nærmere hjemme, samt bidra til høyere sporbarhet av norsk plast, sier Røine.

Les mer om:

Miljø Plastsøppel
Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.