Daglig leder ved Sufi i Sund forteller at drivkraften til familiebedriften er ønske om å skape lokale arbeidsplasser og øke tilflyttingen til Flakstad.

Ser framover etter brannen

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
05.06.2019 07:00 - OPPDATERT 06.06.2019 12:53

Det har vært en tøff tid for familiebedriften Sufi etter brannen i Sund i fjor. Daglig leder, Ole Olsen sier at de nå ser framover med nye produkter og større aktivitet enn noen gang.

I slutten av november i fjor opplevde familien Olsen alles mareritt da tørrfisklageret og hybelkomplekset deres i Sund ble rammet av brann. En av arbeiderne ble meldt savnet og funnet omkommet i brannruinene dagen etter.

- Den første tiden etter brannen var veldig tøff for alle i bedriften. Vi mistet en venn og kollega som betydde mye for oss. Han var en særdeles dyktig produksjonsformann, så vi merker både personlig og profesjonelt at det er noen som mangler, sier han ettertenksomt.

- Telefonen hjem til familien i Litauen var tung. Derfor var det også utrolig godt å kunne være til stede i begravelsen å få møte de pårørende, sier den unge sjefen.

Frigitt branntomt

I vinter var etterforskningen over, og branntomten frigitt av politiet.

- Politiet har gjort en god jobb, og de har hatt forståelse for at bygget måtte frigis så fort som mulig etter at etterforskningen var over, slik at vi kan starte gjenoppbyggingen, sier Ole.

- Det ble konstatert at brannårsaken kom av en lysbue som hadde dannet seg i et sikringsskap i bygget. Nå har vi revet den utbrente bygningen og startet gjenoppbyggingen av tørrfisklageret, forteller han.

- Hva med boligdelen, blir den gjenoppbygd?

- Nei, der har vi funnet en annen løsning. Vi har kjøpt Sund Gjestestuer, som ligger i det gamle skolebygget i bygda, og så leier vi en del eksternt til flere av de ansatte, sier han.

- Tenker dere annerledes nå enn dere ville gjort hvis dere ikke hadde blitt rammet av brann nå som dere bygger nytt.

- Ja, en slik opplevelse setter spor. Vi har alltid forsøkt å tenke sikkerhet i det vi gjør, men nå mer enn noen gang. Det nye lageret blir i betong, og selv om det allerede var et godt opplegg for en eventuell brann ved Sund gjestestuer da vi kjøpte, så skal vi nå installere sprinkelanlegg for å få det så brannsikkert som overhodet mulig.

Ser fremover

Sufi er en typisk familiebedrift. Foreldrene til Ole, Ståle og Oddrun Olsen jobber i bedriften, det samme gjør lillebror Benjamin.

- En av grunnene til at ting går så bra, at vi utfyller hverandre godt. Så det å få lov å jobbe med familien er helt topp, sier Ole.

Bedriften produserer litt saltfisk og ferskfisk, men det er tørrfisk som er hovedproduktet.

- Til tross for motgangen har vi aldri produsert så mye som vi har gjort i vinter, og målet er å stadig utvikle oss. Derfor satser vi hardt på REAL Lofoten sitt «Arctic Loins», et produkt som består av ferdig utvannet tørrfisk, som vi foreløpig bare leverer til restaurantbransjen, men som vi på sikt også ser for oss vil bli tilgjengelig i butikkene. Vi leverer så langt til i underkant av ti restauranter, men med tanke på at ordinær produksjon ikke er startet er dette bedre enn forventet.

Lukten av «pæng»

Ole forteller at de også er åpne for å satse på flere produkt basert på tørrfisk, men at de i første omgang er opptatt av å skape arbeidsplasser.

- Nå har vi utvidet arbeidsstokken til rundt 30 stykker, men dersom REAL Lofoten blir en suksess så tror jeg at vi kan få flere til å flyttet til kommunen. Siden selve produksjonen vil være mindre fysisk krevende enn ordinært tørrfiskarbeid, åpner dette for en annen type arbeidsplasser, og det er allerede fire familier som planlegger å flytte til Flakstad for å jobbe hos oss, forteller Ole.

- Vi har klart å utvide sesongen og henger fremdeles. Ja, det blir noen ekstra uker med tørrfisklukt, og det er sikkert ikke alle som er like glad for det. Samtidig er det jo dette Lofoten er bygget på, og mange spøker med at «det lukta pæng». Det er det slett ikke alltid det gjør, men skal en etablere sikre arbeidsplasser som gir ringvirkninger i lokalsamfunnet må en produsere mer enn tre måneder i året. Så skal vi få bukt med lukten så må vi slutte å henge fisk, og det sier seg selv at man ikke kan gjøre uten at det går ut over arbeidsplasser. Vi er tross alt et fiskerisamfunn, og det må vi fortsatt få lov å være, sier han.

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.