Ilustrasjonsbilde.

Ser på mulighetene for «Fremtidens fløttmann» på Ballstad

Skrevet av Maja Borgvatn Karlsen
03.07.2018 11:37 - OPPDATERT 04.07.2018 09:15

I tidligere tider var det "fløttmann" over havna, men på 90-tallet avsluttet Vestvågøy kommune sin støtte til slik fergedrift på Ballstad. Nå undersøkes mulighetene for en førerløs ferge, og planene stilles ut under Ballstaddagene.

Formål med prosjektet er å avklare muligheten for ferge (fløttmann) på Ballstad, basert på fremtidens teknologi rundt autonome (førerløse) farkoster, sier Emma Gunnarsson, fra Arctic Lux og som jobber med konsulenttjenester til kulturtiltak for Destinasjon Ballstad/ Lofoten Matpark.

Utfordring

Gunnarsson forklarer at avstanden mellom "Landet" og "Øya" er en av de største utfordringene for utviklingen av reiselivet på Ballstad.

- Avstanden er også en utfordring for fastboende og utviklingen av næringslivet forøvrig. Dersom man skal gå fra Ballstadlandet til Ballstadøya tar dette i underkant av én time, og selv med bil tar turen nesten 10 minutter.

Tettere sammen

Et aktivt og voksende reiseliv har sammen med lokal kompetanse og ildsjeler på nytt tatt tak i tanken om å knytte de to delene av Ballstad tettere sammen.

- Det er til det beste for både lokalsamfunnet og de besøkende. Tanken er å vurdere om ny teknologi rundt førerløse fartøyer (autonomi) kan være en inngangsbillett til å løse kommunikasjonsutfordringen, sier Gunnarsson.

Delt i to

Kystbyen Ballstad ligger på en liten øy helt ytterst sørvest på øya Vestvågøy i Lofoten. Det er et av de største fiskeværene der og har vært en viktig destinasjon for fiskere siden 1800-tallet. Avstand og transport har imidlertid alltid vært en utfordring ettersom øya er delt i to deler – Ballstadøya og Ballstadlandet.

- Behovet for en lokal ferje og dens transportmuligheter var derfor helt nødvendige faktorer i mer enn et århundre. I dag ser vi et samfunn som må kunne møte moderne utfordringer innenfor utviklingen av turisme og dra nytte av et økende grogrunnlag for bedrifter og forretninger. Ballstad står symbolsk med én fot i fortiden og én fot i moderne teknologi. De forsøker, på nytenkende måter, å formidle tanken om å binde øyene sammen til fordel for både samfunnet og de framtidige gjestene som kommer hit.

Fakta:

Utstilling: 6. - 8. juli.

Sted: «Støypbrygga» på Ballstad (Gamle Kleppfesktørkeriet) på Ballstadlandet

Tid: Fredag 6. juli kl. 15:00-19:00

Lørdag 7. juli kl.12:00-16:00

presentasjon kl. 12:30-13:30 med Kristian Bøe fra Destinasjon Ballstad.

& Søndag 8. juli kl. 12:00-14:30

Utstilling er arrangert av Emma Gunnarsson fra Arctic Lux og som jobber med konsulenttjenester til kulturtiltak for Destinasjon Ballstad/ Lofoten Matpark. Tora Arctander arkitekt og Ruben Iversen fra kystverket.

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.