STOR GAVE: Ørjan Magnussen mottar sin 50-årsgave - en 1974-modell Volvo-lastebil lik den typen firmaet, som han overtok etter sin far, kjørte de første tiårene. Foto: Privat

Sjekk den 50-årsgaven!

Skrevet av Lars Eidissen
04.05.2018 14:43 - OPPDATERT 04.05.2018 14:56

Ørjan Magnussen ble målløs og rørt over den enorme gaven fra de ansatte. Nå planlegges det "museum" hjemme på Limstrand.

I helga er Magnussen sammen med del av de ansatte i det store entreprenørfirmaet Thore Magnussen & Sønn på anleggsmesse på Hellerudsletta i Oslo.

For "sjefen sjøl",som fylte 50 år i januar, ventet den stor overraskelse.

- Mistet munn og mæle

Magnussen ble bedt om å komme for å se på noe spesielt: Der stod det en Volvo 1974-modell lastebil, av lik type som selskapet på Limstrand i Vestvågøy brukte de første tiårene etter at pappa Thore startet opp i 1963.

- Jeg så at den var kledd i våre farger. Etterhvert ser jeg at det står vårt firmanavn på takkassen. Jeg må innrømme at jeg mistet både munn og mæle en stund. Jeg ble våt i øyekroken. Jeg skjønte at den var vår og det var fantastisk, sier Ørjan Magnussen til Avisa Lofoten.

STASELIG: 1974-lastebilen er nesten ferdig restaurert, og kan snart kjøres nordover til Limstrand. Foto: Privat

Lastebilen har de siste månedene blitt restaurert i Sør-Norge og er ennå ikke helt ferdig til å kjøres nordover.

- Det er et firma på Stange i Hedmark som har gjort jobben, et firma som vi har hatt mye med å gjøre opp gjennom årene, så det er også spesielt, sier Magnussen.

Leteaksjon

Det er Magnussens medeier i selskapet, Marius Lindgaard, som kom opp med idéen tilbake i fjor høst. Siden har flere i selskapet, ikke minst Bjarne Kristiansen, jobbet for å finne en slik lastebil.

- Det var Marius som kom på ideen og ville ha den ut i live. Vi vet at Ørjan liker veterankjøretøy og gamle lastebiler. Det er bakgrunnen for idéen til gaven, forteller Kristiansen.

Han forteller at det har vært en stor letejobb med å finne en slik type veteran-lastebil.

- Å finne en slik bil er ikke enkelt. Vi prøvde først å finne en som hadde tilhørt Thore Magnussen & Sønn før, men det viste seg alle de bilene som de har hatt er enten presset eller gått til eksport til Bolivia, forteller Kristiansen.

- Det er artig også at de har tatt seg tid til å gjøre det. Det er en hel jobb å organisere. Noen har gjort dette på fritiden og det er beundringsverdig, sier en takknemlig Ørjan Magnussen.

Henter også gammel gravemaskin

For Ørjan Magnussen brakte synet av lastebilen frem mange minner og følelser.

- Jeg har mange minner fra da jeg var med faren min. Jeg har vært over middels interessert i dette siden jeg var en neve stor. Da jeg hadde fri fra skolen så var jeg oppe klokken 05.30 og var med han på kjøring. Jeg har mange timer i en slik bil selv om jeg ikke fått kjørt akkurat den. Det er mye minner og mye historie i det, det er en utrolig artig sak, sier han.

Og firmaets investeringer i historiebevaring stopper ikke her. Man har også fått tak på en gravemaskin fra samme år, 1974, som man håper å få hjem sammen med lastebilen tidlig på sommeren.

- Vi får se om vi kan bygge et lite bygg og lage et lite "museum" til dem, sier Magnussen.

Vil også bli tatt i bruk

Samtidig vil den staselige gamle, nyrestaurerte lastebilen også bli å se på Vestvågøy av og til.

- Den vil nok kanskje brukt på en solskinnsdag til å kjøre et lass med grus her og der, sier Ørjan Magnussen.

Thore Magnussen & Sønn AS har ifølge proff.no 83 ansatte og driften har de siste årene vært svært god. I fjor omsatte firmaet for 182 millioner kroner og hadde et årsresultat etter skatt på drøyt 8 millioner kroner.