En fornøyd gjeng som kan konstatere at de nå føler seg en smule mer feminin enn før de malte båtmotoren fra 1950 rosa. (f.v) Tor Vegard Mørkved, Tommy Johansen og Jann Inge Markussen.

Sjokkrosa overraskelse

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
04.06.2019 17:43 - OPPDATERT 04.06.2019 23:40

Smeden i Sund, Tor Vegard Mørkved hadde overhodet ikke ventet seg synet som møtte han da han stilte på jobb forrige mandag.

- Wow, den var jo fin. Jeg klarer nesten ikke ta øynene vekk fra «han», utbrøt Tor Vegard da han fikk se den 69 år gamle motoren som Tommy Johansen og Jann Inge Markussen for anledningen hadde rengjort og malt rosa.

- Ideen fikk jeg på grunn av de mange kommentarene vi får på at vi har et ekstremt mannlig miljø her ved museet. Du vet, motorer, høyt støynivå og en macho smed gir et høyt testosteron-nivå her på plassen, forteller Tommy Johansen.

 Avbrekk

Han har ansvaret for museets utstilling av gamle motorer, og har merket hvordan fraværet av det feminine påvirker besøkende.

- Det er nå engang sånn at grupper som kommer hit gjerne består av litt eldre, motorinteresserte menn og deres koner. Damene holder følge med mennene et kvarters tid, og så dabber deres interesse. Mannfolkene kan godt stå i timevis å se på motorer, utveksle erfaringer og meninger, mens damene lurer på når de skal komme seg avgårde igjen. Derfor tenke jeg at om vi malte motoren rosa så ville de plutselig få noe å snakke om, et lite avbrekk fra det, for dem, litt kjedelige og gråe, sier han.

 Mistanke

Smeden visste at det foregikk noe inne på verkstedet da vinduene plutselig ble dekket til, og det ikke lenger var mulig å kikke inn.

- At noe var på gang forstod jeg jo, men så overhodet ikke dette komme, sier han lattermildt.

- Jeg må innrømme at jeg forsøkte å lure mobiltelefonen inn over døra for å forsøke å ta bilde inn i verkstedet, men det ble med forsøket, innrømmer han.

- Heldigvis at de ikke hadde malt motoren gul, sier han og tenker på at gammelsmeden hadde en forkjærlighet for gult.

- Det ble litt for mye av det gode etter min smak, sier han.

- Men denne lar vi stå i hvert fall et år for å hedre vår feministiske side.

Forslaget fra Tommy og Jann Inge om å stille i rosa trikot eller rosa prinsesskjole når smeden skal starte motoren og presentere den for publikum falt ikke helt i smak.

  Noe nytt

Johansen forteller at det å male motoren rosa også har en praktisk side.

- Ofte går det mye i grått når en motor blir malt. Da kan det være litt vanskelig for en uerfaren å få med seg hva de forskjellige delene er. Når de nå får forskjellige farger er det lettere å henge med. Når vi nå får pusset messingrørene blanke og fine blir det enda enklere, sier han.

- Et museum er gjerne et veldig statisk sted, og de som kommer igjen og igjen får stort sett se det samme, men nå blir det noe nytt og annerledes. I år skal vi også montere en stubbebryter, noe som også blir nytt av året. Jeg lover at den skal slippe rosamalingen, sier han lattermildt.

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.