Sture Monsen gleder seg til forsøket på å ta oppdrett til nye høyder. Foto: Moonfish.

Skal drive oppdrett på månen

Skrevet av Andre Bruun
01.04.2021 14:58 - OPPDATERT 04.04.2021 18:57

Det nystartede smoltselskapet Moonfish LTD på Gravdal har inngått en samarbeidsavtale med kinesiske Fei Shuin som sender lofotsmolten til uante høyder.

- Vi er utrolig fornøyd med å få ta del i et så ambisiøst og utfordrende prosjekt som det vi nå endelig har ferdigsignert med kineserne, forteller daglig leder Sture Monsen.

Bedriften som har drevet med oppdrett av laks i mange år på mørekysten, ble kontaktet av den kinesiske giganten for 15 måneder siden med spørsmål om kvalitet og kunnskapsdeling.
- Akkurat produskjon av laks og smolt har vi holdt på med svært lenge, så det føler jeg vi har veldig god kontroll på. Kineserne har jo sitt spesialfelt som vi er utrolig glad for å få ta del i.

Kineserne er spesialister innen dyrking av grønnsaker under særdeles harde forhold, og har i all hemmelighet drevet et drivhus på månen i snart sju år med suksess.
- De rapportene som vi har fått fremlagt viser at de har gjort store fremskritt på området. De har vist at de klarer å dyrke grønnsaker og holde innsekter i livet på et så vanskelig sted som månen, og de er nå klar til å ta forskningen videre et evolusjonstrinn, for å si det sånn.

I følge avtalen som ligger, skal Moonfish stille med ett tonn ferdigvaksinert smolt av ypperste kvalitet, som skal plasseres i spesiallagde kar koblet opp mot de eksisterende anleggene kineserne har der oppe.
- Alt blir styrt av roboter med en gang forsendelsen er forlatt atmosfæren. Vår jobb er å sørge for å levere så hardfør smolt som mulig. I teorien så skal det være mulig for smolten å vokse seg til og bli modningsklar i løpet av to år. Så vil tiden vise om det lar seg gjøre å etablere en egen månefiskstamme.

Smolten skal fraktes opp til oppdrettsanlegg av Elon Musks Space X. 

- De økonomiske overslagene viser at dette kan bli et enormt lukrativt marked. Interessen fra Asia har vært enorm allerede siden avtalen først ble kjent. Vi har fått forespørsler fra asiatiske forhandlere som er villig til å gi nesten hva som helst for første forsendelse av månefisk. 

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.