Jenny Fagerheim og William Rosenvinge i Intothelight. Foto: Tore Coughlin.

Skal intothelight-ansatte ha ansvaret for kommunens nødstilte?

Skrevet av Leserinnlegg
03.10.2019 11:05 - OPPDATERT 08.10.2019 09:35

En mann i 40-årene, nyinnflyttet til Leknes, mistet alt han eide da teltet han bodde i brant opp, 50 meter fra brannstasjonen.

Han ventet da på svar angående kommunal bolig, noe han hadde ventet på i månedsvis, men enda ikke hadde fått svar på. I påvente av denne boligen hadde mannen sett seg nødt til å bo i telt, noe han valgte å gjøre bare noen meter unna brannstasjonen. Mannen har kontakt med kommunens psykisk helse og rustjeneste.

Vi i organisasjonen «Intothelight» hadde påtatt oss ansvaret for at han hadde tak over hodet og det han ellers trengte for å overleve. Når selv ikke en av kommunens avdelinger, psykisk helse og rus, var villig til å gjøre det. Noe organisasjonen betalte av egne midler. Vi tok da straks kontakt med øverste leder av psykisk helse og rus.

Jeg, Jenny Fagerheim, spurte om han i kraft av sin stilling som øverste leder kunne kontakte tildelingsenheten i kommunen, og be om at det ble fortgang i at denne mannen kunne bli tildelt en nødbolig. Han svarte da at, «Nei, det kan jeg ikke». Han sa også at mannen selv, eller mannens nærmeste pårørende burde oppsøke tildelingsenheten selv og forespørre om dette. Jeg svarte da at mannen er ute av stand til å gjøre dette selv, og hans nærmeste pårørende bor langt herifra. Dette gjorde ingen forskjell for øverste leder av psykisk helse og rus. Han hørtes bare enda mer nedlatende ut. Han nektet fortsatt og ville nok en gang ikke bistå den nødstilte og desperate mannen.

Dagen etter ble det leteaksjon etter mannen som hadde mistet alt han eide, da han ikke kom hjem til sin midlertidige bopel, som Intothelight hadde skaffet ham på Ballstad for egne midler. Det var svært kaldt denne natten og vi visste at mannen var tynnkledd. Mange var bekymret, og lette flere steder etter mannen. Vi fikk vite dette, og jeg, Jenny Fagerheim, som daglig leder av Intothelight, ringte da til psykisk helse og rus. De opplyste da oss om at de visste hvor han var den natten, og at han var i trygge hender.

Da jeg fikk vite dette, fikk hans velgjørere beskjed, hvorpå de bestemte seg for at nok var nok, og at kommunen skulle få lov til å ta sitt ansvar for personen, nå da de kunne bekrefte at de hadde kontroll på situasjonen. Vi dro da og pakket sakene hans i hans midlertidige bopel på Ballstad, og leverte det på kontoret til psykisk helse og rus. Der ble vi møtt av en ansatt, hun utbrøt: «Nei, nei, nei! Vi skal ikke ta imot noe for noen». Hun viste tydelig sin misnøye og forakt. Vi forklarte bare hvem som eide tingene, også dro vi, slik at psykisk helse og rus ble tvunget til å overta ansvaret for denne mannen og hans eiendeler.

Ønsker svar
Intothelight vil gjerne ha svar på: hvordan kan den øverste lederen for psykisk helse og rus nekte å påta seg ansvaret, som for enhver annen person vil være en selvfølgelighet og en medmenneskelighet? Han er jo den øverste leder for nettopp en kommunal enhet som er forpliktet til å hjelpe personer i nød. Vi mener at han fraskriver seg ethvert ansvar?

Hvorfor er det slik at ansvaret for å berge en av kommunens nødstilte skal skyves over på private?! Sånn vil vi ikke ha det i vår kommune, der selv hunder på rømmen blir straks ivaretatt. Hva bør en person med begrensede ressurser gjøre når alt han eier brenner opp, også hans penger, pass, telefon og bankkort går tapt? Hvem har da ansvaret, er det den uheldige hjemløse eller er det kommunen?

Skal virkelig vi innbyggere i Vestvågøy finne oss i ansvarsfraskrivelser, feilsiteringer og en total mangel på respekt for medmenneskelighet? Er dette måten vi innbyggere i Vestvågøy vil ha det om dette tilfeldigvis skulle ramme oss? Vi lofotværinger er kjent for vår generøsitet og respekt for våre medmennesker.

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.