Her ankommer oppdrettstorsken Danmark. Foto: Norcod.

Slakter oppdrettstorsk for første gang

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
17.12.2020 14:30 - OPPDATERT 18.12.2020 07:06

Det norske akvakulturselskapet Norcod vil snart levere fersk oppdrettstorsk til detaljister, restauranter og konsumenter over hele verden.

Det melder selskapet i en pressemelding. Første planlagte prøveslakt og foredling er nettopp gjennomført, og prøveeksemplarer er sendt både til USA og mange land i Europa. I Danmark har eksemplarer blitt sendt til kjøkkensjefer ved velrenommerte restauranter, og tilbakemeldingene er ifølge selskapet svært positive.

Torsk er en juletradisjon for mange familier i Skandinavia, og selskapet sermange muligheter i markedet. Norcod har nylig foretatt sitt første planlagte prøveuttak, og har sendt ut prøveeksemplarer til utvalgte detaljister, matserviceleverandører og produsenter i 16 land.

- Fisken har prestert utmerket og fiskevelferd er høyt prioritert. På grunn av høy overlevelsesrate, rolig atferd, godt distribuert biomasse og god appetitt har fisken vokst godt, og vi har kunnet hente ut torsk på 2,5 kg etter kun 11 måneder produksjon i sjø», sier Rune Eriksen, operasjonsdirektør (COO) i Norcod.

En milepæl mot fullskalaproduksjon
Prøveeksemplar-initiativet er forløperen til Norcods første planlagte salg av fersk fisk sommeren 2021.
- Det å sende prøveeksemplarer fra produksjonen er et stort steg fremover for oss, og en spennende del av vår reise mot å oppnå våre forretningsmål og produsere verdi for aksjonærene. Vi har kommet langt, og jeg er svært glad over å høre at kundene mener vi har et fantastisk produkt med en stor fremtid. I tillegg til at den smaker nydelig, er torsken produsert bærekraftig, og vi håper den vil bli en ny, sunn proteinkilde for forbrukere, ikke bare i Europa, men i hele verden, sier Norcods administrerende direktør, Christian Riber.

- Vi er svært takknemlige overfor restaurantene og kjøkkensjefene som har tatt seg tid til å teste produktet tross den svært vanskelige situasjonen restaurantbransjen befinner seg i pga. covid-19-nedstengningene», legger han til.

I slutten av september hadde Norcod og samarbeidspartneren Namdal Settefisk 1,7 mill. torsk i produksjon, fordelt på to anlegg i Norge. Ny yngel skal i vekstfase de nærmeste månedene, for å overføres til sjøen 2021 som forberedelse til 10.000 tonn som blir slaktet i 2022.

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.