Selv om det ikke blir gudstjenester i kirkene i Lofoten denne påsken, mangler det ikke på aktiviteter. Foto: Lisbeth Eriksen

Slik blir påsken i kirkene i Lofoten

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
26.03.2021 17:55 - OPPDATERT 01.04.2021 19:06

Vi går inn i helgen før påskeuken. Med de nye strenge koronarestriksjonene blir det dårlig med gudstjenester i Lofoten denne påsken. Men kirkens menn og kvinner er kreative, og de vil markere på forskjellig vis rundt om i Lofoten.

Lokalt på Vestvågøy
Tirsdag vil det bli lagt ut en påskehilsen i ord og toner fra hele kirka på Vestvågøy. Den kommer her på hjemmesiden og på facebook Kirka på Vestvågøy . Medvirkende er sokneprest Frode Wigum, kantor Ken-Gøran Mikkelsen, organist Andrey Pirozhkov, el-gitarist Andrian Trulsen og Buksnes vokalensemble.

Kirkene vil ikke stå tomme og forlatt i påskedagene. Prester og kirkemusikere vil i løpet av påskehøytiden bruke kirkene, og på ulike måter formidle tekst, forbønn og musikk.

I kirkene i Vestvågøy vil prestene og kirkemusikanter formidle bønn og musikk. Foto: Bjørn Christian TorrisenDet vil komme noen lokale uteaktiviteter så snart vi har fått planlagt litt. Avlysningene kom litt overraskende på oss.

Tips til sendinger fra hele landet
Du kan gjennom hele påska få gudstjenester, andakter og ord for natten som Den norske kirke sentralt har planlagt. Trykk her

Kirken i Vågan vil ha sending på skjærtorsdag og 1. påskedag.

I Flakstad og Moskenes
- Det ligger mye kjærlighet i bønn. La oss løfte frem bønnens mulighet denne påsken, skriver Jorunn Tetlie, sokneprest i Flakstad og Moskenes.

- Selv om vi ikke kan invitere fysisk til kirkene våre i påskehøytiden, så vil likevel ikke kirkerommet være helt tomt. 1. påskedag kommer jeg som prest i Flakstad å være til stede i kirka mellom kl. 11 og 12. Der vil jeg tenne lys i lysbåten og be. Til denne stunden ønsker jeg meg bønneemner fra dere. Ta kontakt hvis dere har forslag på telefon 906 98 462, helst som en melding. Dere kan sende når som helst. Flagget blir også heist til topps utenfor kirka. En velsignet påske til dere alle ønskes fra Jorunn Tetlie.

Prest Jorunn Tetlie, vil holde forbønn i Flakstad og Moskenes og ber om innspill til bønneemner.
- Skjærtorsdag og Langfredag vil jeg som prest i Moskenes være til stede i henholdsvis Moskenes kirke og dagen etter i Reine kirke mellom kl. 11 og 12, skriver hun også.

Det samme gjelder med hensyn til bønn og ønsker om bønneemner.

[annonse]
Værøy sender på nett
Alle arrangementer i Værøy sokn er avlyst til og med 11. april.
Dette med unntak av begravelser opplyser Værøy menighet på sin Facebook-side.
- Etter regjeringens nye nasjonale retningslinjer er det nå besluttet å avlyse alle arrangementer i soknet. Dette gjelder desverre også alle gudstjenestene fremover.

Vi sender palmesøndagsgudstjenesten på nett, følg med på Facebook for link til sendingen.

Vi har også planlagt å sende skjærtorsdagsgudstjenesten og 1. påskedagsgudstjenesten på nett. Håper er at vi snart kan samles igjen for å feire gudstjenester i kirkene våre. Men denne påsken vil nok bli ganske annerledes enn vi er vant til.

Røst med trimbingo og påskequiz
På Røst blir det blant annet arrangert trimbingo og påskequiz, sier prest, Gitte Bergstuen til Avisa Lofoten.
- Påskequizen tar utgangspunkt i den enkelte dag i påsken og dens betydning. Vi prester er oppfordret til å være i kirken å be og å tenne lys. Det blir ingen tradisjonelle gudstjenester i påsken, naturlig nok, men vi blir å lage en liten hilsen fra kirkerommet til folket her på Røst, forteller hun.

I kirka på Røst blir det mulig å oppsøke prest, Gitte Bergstuen. Foto: Kurt E. Kleppe-HolmKirken er heller ikke fysisk stengt for de som ønsker å komme innom.
- Så lenge jeg er i kirken vil døren være åpen, og folk er hjertelig velkommen inn. Det har gått ut info jeg er her som en samtalepartner hvis noen trenger det. Det er god plass inne i kirken til å holde anbefalt avstand, så det er fullt mulig, sier hun.

Bergstuen forteller at hun vil være til stede i kirkerommen palmesøndag fra klokken 11:00, skjærtorsdag og langfredag fra klokken 18:00, og 1. påskedag fra klokken 11:00.

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.