Denne leiebilen sto i grøfta på Vareide. Også bilbergeren havnet utfor veien i natt. Foto: Privat

Snøkaos i Lofoten: Bergningsbil av veien

Skrevet av Marius B. Staveli
18.01.2019 17:26 - OPPDATERT 20.01.2019 12:02

Bilberger Ole Johan Olsen havnet selv i grøfta i natt. Han ber bilistene om å ta det med ro i snøkaoset.

– Det har snødd noe så kriminelt de siste dagene, sier Tony Johansen.

Han brøyter sentrumsroden i Leknes for Trygve Martinsen og Sønn. Natt til torsdag og natt til fredag har snøen for alvor lavet ned.

– Jeg brøyta fra klokka ni i går kveld til klokka fem i morgest, og da jeg var ferdig vistes det ikke en gang at jeg hadde brøyta. Der og da føles det litt bortkastet, sier Johansen.

Han forteller at nå er det så mye snø at brøytebilsjåførene jobber hele døgnet. Det er forventet mye snø også natt til lørdag.

 

Av veien

Det er ikke bare brøytebilsjåførene som har mye å gjøre. Bilberger Ole Johan Olsen har hatt det travelt med å hjelpe folk på veien.

– Ja, det har vært mye å gjøre i hele Vest-Lofoten, og det er folk som står og venter nå også, sier Olsen som har vært på jobb i godt og vel et døgn.

– Folk har ikke vett til å ta det med ro, de peiser bare på og tvinger andre til å stoppe for de. Jeg møtte ei nå langs veien mot Eltoft. Langs veien der er det knapt plass til en bil, men de brøyter seg frem, sier Olsen som selv ble stående bom fast i grøfta natt til fredag.

–Jeg så ikke veien, og havnet i grøfta langs valbergsveien. Det er ikke bare, bare å få 20 tonn bil opp på veien igjen, så jeg måtte ringe til kabelvåg for å få berging sjøl. Å få bilen opp på veien igjen gikk fort da de kom. Jeg hadde bare sklidd litt ned i grøfta, men nok til at jeg ikke kom meg frem, sier Olsen.

Han tar det hele med godt humør:

– Det kan skje de beste, og det gjorde det i natt, sier han.

Skryter av brøytinga

Olsen forteller om mye snø langs veiene og tidvis dårlige forhold.

– Det var ille i natt og i dag tidlig, men nå er det fint langs veiene. Brøytebilsjåførene gjør en super jobb. De brøyter jo så godt at folk kan kjøre med sommerdekk og gå i korte sokker, tøysko og finskjorte. Uansett er det viktig å huske på at det er glatt. Nå er det nullføre, og derfor må folk ta det med ro og holde avstand til bilene foran, sier Olsen.

– Slipp oss frem

Brøytebilsjåfør Tony Johansen har også en oppfordring til bilistene.

– Vær snill og ta hensyn til brøytebilene. Vi er på jobb med tunge maskiner, og det er en stor andel mennesker som forventer at vi skal ta hensyn til de - heller enn at de tar hensyn til oss. Det er så få som stopper og slipper oss frem, at vi blir i godt humør når vi møter noen som faktisk gjør det, sier Johansen.

 

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.