Clean Up Lofoten ryddet flere titalls tonn i 2018. FOTO: Clean Up Lofoten/Lofoten Avfallsselskap IKS

Søppelrydding, finvær og grillmat

Skrevet av Marius B. Staveli
03.05.2019 11:41

I Stamsund har de bestilt finvær og grillmat til den store ryddedagen, søndag 5. mai.

Rusken-aksjonen er i gang, og i folk i hele Lofoten er i gang med rydding og plukking av søppel. Aksjonen varer fra 29. april til 16. mai. Blant de som tar i et tak, er Stamsund ve & vel som organiserer ryddinga i fiskeværet.

– Dette er noe vi gjør hvert år, og her i Stamsund har det brukt å være om lag hundre, hundreogfemti personer som har møtt opp hvert år. Det har ikke vært noe problem for oss å fylle opp rodene for rydding, sier Monica Larsen i Stamsund ve & vel.

Dugnadsgjengen i Stamsund rydder fra Skifjordmarka og ut til Rokkvika, ned mot Steine. Etter flere år med dugnadsinnstats på vårparten har de oppdaget noe hyggelig.

– Det vi har merket, nå er det vel fjerde eller femte året at vi rydder, er at det blir mindre og mindre søppel. Det første året var det mektig med søppel, og mye hadde nok vært her i flere år. Siden har det og blitt mindre år for år, og det er såvisst godt å se at ryddeaksjonene hjelper, sier Monica Larsen.

Hun tror aksjonene er med på å gjøre folk bevisst på å ikke forsøple, og på å rydde litt rundt seg - for eksempel når de går på tur. Stamsund ve og vel oppfordrer folk til å ha med en pose og ta med seg litt søppel når de først er ute og går.

Mange engasjerte

Så langt har 70 personer meldt seg på ryddedagen i Stamsund, og har sagt seg villig til å møte opp ved Svarholt skole klokka 12.00 førstkommende søndag. Det er derfor ingen fare for lavt oppmøte. Påmeldingen er på samme nivå som tidligere år.

– Folk i Stamsund er flinke til å møte opp, og det er lettvint å få hjelpere til å kjøre søppelsekkene til kontaineren som i år er sponset av Coop prix. Vi har veldig mange engasjerte frivillige, og det er flott å se engasjementet, sier Monica Larsen.

Hun forteller at de plukker opp alt mulig på slike aksjoner, og at det både er søppel fra nærmiljøet og fra andre steder i verden som dukker opp under ryddeaksjonen.

– Her er det alt mulig, men det er mye plast.

Skaper gode holdninger

Monica Larsen forteller at hun bidrar i aksjonen fordi hun ønsker å være med på å gjøre nærområdet rent og fint. Hun liker ikke å se søppel i naturen.

– En av de fine tingene med slike aksjoner er at foreldre tar med seg barn og unge. Det at de får være med å plukke søppel kan være holdningsskapende. Barna lærer at de ikke bare skal kaste fra seg i naturen, og at det beste er å plukke opp etter seg, sier Larsen.

Hun gleder seg over at mange stiller opp på aksjonen, og hun vet av erfaring at nærområdet er forholdsvis rent og pent en god stund etter ryddeaksjonen.

– Etter ryddeaksjonene er det rent veldig lenge, det er vel først gjennom vinteren at man ser søppelet komme tilbake. Heldigvis kommer det mindre enn året før. Det er en av fordelene med bruke en søndagstur på å plukke søppel, sier Larsen.

Etter ryddinga arrangerer Stamsund ve & vel en grillfest nede ved naustene, og ifølge Monica Larsen blir det fint vær.

– Vi har bestilt finvær, eller i det minste oppholdsvær, sier hun.

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.