SV-politiker i Moskenes, Runhild Olsen synes prosessen rundt salg av fritidsutstyr har vært uryddig.

Spørsmål rundt salg av kommunale kajakker

Skrevet av Runhild Olsen
24.09.2020 05:50 - OPPDATERT 24.09.2020 08:57

Politiker for SV i Moskenes, Runhild Olsen stiller spørsmål ved hvorvidt innbyggerne i Moskenes faktisk fikk en reell sjanse til å kjøpe superbillig friluftsutstyr.

De siste dagene har folket i Moskenes sett at kajakkutstyr innkjøpt av folkehelsemidlene deres har blitt solgt i rekordfart og til magisk lav pris, og noen svært heldige blir offentlig gratulert via kommunens facebookside.

Det har imidlertid ikke vært like lett for innbyggerne å gratulere. Da mener jeg, ikke bare fordi det er tre uker siden det ble politisk vedtatt at folkeregistrerte innbyggere skulle ha mulighet til å dele ting de har på hjertet hvis det kom gjennom sensuren, med det er jo ingen som egentlig vet hvem de heldige vinnerne av den 'først til mølla -enda ikke publiserte salgsrunden' er. På toppen tillates det av en eller annen grunn, ingen som helst å kommentere ting under kommunens fb-poster.

Så da åpner jeg tråden her, og tillater meg å være et fullstendig menneske med de erfaringene jeg har i livet.

I vinter så jeg sist et par av disse båtene flittig i bruk. Det var koselig. Jeg møtte dem rett som det var på fjorden. Det snakkes nå en god del om disse kajakkene på bygda. Jeg må si jeg er ganske opptatt av dette selv, og ikke bare fordi jeg vet litt om padling gjennom jobben min, eller har vært så heldig å kurse et par av skolens tidligere ansatte i padleforbundets Grunnkurs hav på min fritid, men jeg er opptatt av god folkehelse og folkehelseprosjekt generelt.

På forrige kommunestyre stilte jeg spørsmål om status rundt kommunens viktige investering i MOT prosjektet. Jeg har fulgt opp dette folkehelsespørsmålet med å kontakte MOT: En kjempeflott og spennende samtale jeg håper kan videreutvikle seg positivt for øya vår. Jeg er spent på å se hvilke tiltak vi planlegger fremover, og hvordan vi skal måle suksessen.

Tilbake til herlige padletanker:
Gjennom det lokale Røde kors ble vi som næring kontaktet tidligere i vår, for spørsmålet om vi kunne tenke oss å bli med på forskjellige samarbeidsprosjekt hvor lokale barn kunne få tilgang til forskjellige aktiviteter og deriblant padlekurs. Et knallbra opplegg som jeg håper å se ilivesatt! Siden jeg selv har en morsom tilleggsutdannelse fra padleforbundet, som går på å undervise kajakkpadling på barns premisser, var jeg jo rask med å tilby dette som mulighet, ja på sammen måte som jeg tidligere nettopp har foreslått et samarbeide mot skolebarn i folkehelseperspektiv.
Ansatte på skolen som jeg snakket med, hadde spennende tanker om å bruke padling i undervisning. Jeg har til stor personlig glede selv sett hvilken mestringsglede kajakkpadling har gitt mitt eget barn, som til tross for noen utfordringer han må overkomme, er blitt trygg på vannet  

Jeg mener å huske at da vi hadde en kommunalt ansatt koordinator på heltid, ble det jobbet mot å få bygget en spesiell brygge - lett tilgjengelig for skole eller barnehage og andre som kunne ha glede av å bruke Sørvågenvatnet i folkehelseperspektiv. Usikker på hvor dette prosjektet landet, eller strandet.

Jeg er glad i havet, og jeg kan jo her bare fortsette og fortsette teksten om kajakk og folkehelseinteressen min: Jeg har via næring fått gleden av å bli kontaktet fra en av de som jobber i folkehelseperspektiv, få synse og gi råd når det har vært snakk om spørsmål på utleiepriser av folkets kajakker, da noen utenfra bygda ville leie. Jeg syntes det var kult at utstyrtsentralen var bevisst på å ikke konkurrere mot lokal næring.

Jeg vet ellers ikke hvem som takserte utstyret som nå forsvant ut av stallen: Det var ikke meg, og jeg fikk ærlig talt stjerner i øynene da jeg så prisen! 2000-2500 kr pr stk, med åre og tørrdrakt på kjøpet: Det var jo jæskla billig. Var det flytevester også? Det tok litt tid før jeg fikk summet meg, og slik er det jo noen ganger at det tar litt tid før vi får summet oss.

  • Ble skolen, lag og foreninger tilbudt å kjøpe kajakkene?
  • Ble det gjort et reelt overslag på hva vedlikehold ville koste?
Jeg vet bl.a at vi har en ny bedrift i Flakstad som reparerer mansjetter. Nye luker, skegg eller ror koster jo ikke all verden å fornye, bare noen hundrelapper. Kunne næringslivet i rekrutteringsøyemed, vi er faktisk tre bedrifter som driver med kursing, guiding og utleie, blitt spurt om vi kunne være behjelpelig?
Skal jeg kritisere noe så tenker jeg at først til mølla-prinsippet blir feil på folkets utstyr. Det burde vært en åpen budrunde. Folket bør jo også få tid på seg til å se om de har mulighet for å legge inn et bud, ja om man skal selge eller regelrett kvitte seg med utstyr i fremtiden.

Nå gleder jeg meg til å høre hva for spennende nytt utstyr folket skal få for de 15.000 som ble tjent på salget. Vi har ikke råd til å kjøpe en ny kajakk, for å si det slik.
Jeg synes det er knallbra at en kommune med såpass mange økonomiske utfordringer tidligere har investert i solid utstyr; Utstyr som innbyggerne faktisk kan låne, til fin-fine betingelser.

I 2017 var jeg som innbygger med på å drive frem vedtak for utlån av dette utstyret - ja ikke slik å forstå at jeg har noe av æren for selve utformingen, det baserte seg kun i problemstillingen om at det under et frivillig arrangement for yoga, skulle vise seg klin umulig å få låne utstyr uten vedtak for utlån. Det endte med at jeg bestilte inn utstyr selv til den anledninga.

Jeg prøvde å lete etter dette utleiereglementet i dag, men sleit litt for å finne det. Fant til slutt en pdf på friluftsrådets nettside, som hadde laget en fin oversikt. Her klarte jeg ikke å se om ting kostet penger, så jeg lurer fremdeles på dette.

Det jeg i alle tilfelle de siste dagene har forstått, siden jeg rett som det er får meldinger fra folk som lurer på ting, er at: Det faktisk er ganske mange som ikke var klar over at innbyggerne har utstyr til fellesskapets glede: Vi har klatreutstyr og hjelmer, flere lavvoer og bålpanner, gassbrennere, et par gamle kanoer og vist nok en liten båt også! Yogamatter, bolster og klosser. Det finnes kanskje mer som jeg ikke har funnet på mine nettsøk. Tror speiderbevegelsen har litt utstyr også som ligger på et lager, fra 80 og 90-tallet. Det er flott at utstyr brukes. Slik til eksempel bordtennisbordet til ungdomsklubben har gitt gøyal trim for kidsa våre (og ellers foreldrevakter som har turt seg bortpå for en sporty latterbombe).

Dette har jeg nå lyst at alle innbyggerne skal bli klar over.
Vi har handlingsplaner for folkehelse og vi har vedtekter for utstyr. Kanskje kan informasjon om dette legges ut på kommunens nettside.

Det er god politikk etter min side, selv om jeg har fått indikasjoner på at vi politikere visst nok ikke skal mene så mye om dette temaet.

Hva synes du om dette?

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.