Store kutt fra Widerøe

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
17.02.2020 11:53 - OPPDATERT 17.02.2020 20:02

Lønnsomheten for drift av kommersielle kortbaneruter er under hardt press.

Slik beskriver Widerøe årsaken til at de nå kutter i tilbudet til sine passasjerer. Økte avgifter over flere år, en kraftig svekkelse av den norske kronen og den generelle markedsutviklingen i Norge har medført store utfordringer for lønnsomheten på de minste flyene som flyr de korteste rutene i Norge. Widerøe ser seg dessverre nødt til å redusere tilbudet på en rekke kortbaneruter for å tilpasse oss dagens rammebetingelser. Reduksjonene vil gjennomføres i store deler av kortbanenettet. Spesielt hardt rammet blir Evenes der Widerøe legger ned rutene til Bodø og Andenes. Totalt kuttes 4000 avganger i året, 15 % av den kommersielle produksjonen på kortbanenettet. Endringene trer i kraft 4.mai 2020

-Vi kutter dessverre helt nødvendig kollektivtransport i Distrikts-Norge, sier administrerende direktør i Widerøe Stein Nilsen. -Vi er i en fortvilt situasjon. Vi vet at resultatet av disse kuttene blir en transportstandard i en rekke distriktskommuner som ikke er i nærheten av å dekke reisebehovet. Likevel har vi ingen valg. Vi har hatt dialog med Samferdselsdepartementet og vår anbefaling er at flere av disse ruteområdene tas inn som anbud, avslutter Nilsen.

Rutekuttene vil skje på følgende områder:

*Bodø - Evenes legges ned.

*Andenes - Evenes legges ned. Andenes - Bodø flys direkte og via Stokmarknes. Antall avganger Bodø - Andenes blir likt som i dag.

*Bodø - Svolvær: Avgang fra Bodø 06:50 legges ned mandag og tirsdag.

*Svolvær - Bodø: Avgang fra Svolvær 07:30 legges ned mandag og tirsdag.

*Bodø - Mo i Rana avgang fra Bodø 06:25 legges ned torsdag-fredag.

*Mo i Rana-Bodø: avgang fra Mo i Rana 07:15 legges ned torsdag fredag. 

*Florø - Oslo: Avgang fra Florø 09:25 legges ned torsdag og fredag.

*Bergen - Florø: Avgang 22:00 legges ned onsdag, torsdag og fredag.

*Florø - Bergen: Avgang 06:30 legges ned torsdag og fredag.

*Tromsø - Vadsø: Avgang 10:25 fra Tromsø legges ned søndag.

*Vadsø - Tromsø: Avgang 11:55 fra Vadsø legges ned søndag.

*Tromsø - Alta: Avgang fra Tromsø 08:20 legges ned alle ukedager.

*Alta - Tromsø: avgang fra Alta 09:15 legges ned alle ukedager.

*Oslo - Hovden: Avgang fra Oslo 08:00 legges ned alle ukedager fra 1.april.

*Hovden - Oslo: Avgang fra Ørsta/Volda 09:25 legges ned alle ukedager fra 1. april.

*Tromsø - Hammerfest: Avgang fra Tromsø 16:20 legges ned på mandag, tirsdag, onsdag og torsdag.

*Hammerfest - Tromsø: Avgang fra Hammerfest 17:20 legges ned på mandag, tirsdag, onsdag og torsdag.

*Direkteruten Oslo – Sandnessjøen legges ned i oktober, november, desember, januar, februar og mars. Opereres medio april ut september og i forbindelse med påske/jul.

*Direkteruten Oslo - Brønnøysund legges ned i oktober, november, desember, januar, februar og mars. Opereres medio april ut september og i forbindelse med påske/jul

*Direkteruten Oslo - Mo i Rana legges ned i oktober, november, desember, januar, februar og mars. Opereres medio april ut september og i forbindelse med påske/jul.

*Direkteruten Oslo - Svolvær legges ned i oktober og mars. Opereres medio april ut september og i forbindelse med påske/jul.

*Direkteruten Oslo - Leknes legges ned i oktober og mars. Opereres medio april ut september og i forbindelse med påske/jul.

*Direkteruten Oslo - Namsos legges ned i oktober, november, desember og mars. Opereres medio april ut september og i forbindelse med påske/jul.
Widerøe AS er eier av datterselskapene Widerøe Ground Handling, Widerøe's Flyveselskap, Widerøe Technical Services og Widerøe Internet. Til sammen er vi nesten 3500 stolte og engasjerte medarbeidere. WGH håndterer bakketjenester på 42 lufthavner i Norge og vi flyr til 50 destinasjoner i inn- og utland.

Widerøe er et annerledes luftfartsselskap. Vi har et evig engasjement for å skape muligheter mellom små og store steder. I Distrikts-Norge er Widerøes flyoperasjoner av stor betydning for både næringsliv, helsevesen, utdanning, reiseliv og kultur. Widerøe er distriktenes kollektivtransport. Som Norges eldste flyselskap tar vi vårt samfunnsoppdrag på alvor og jobber hver dag for å ivareta folks mulighet til å ta hele landet i bruk.

Les mer om:

Samferdsel Widerøe