FANTASTISK, MEN...: Når man hever blikket er det en fantastisk utsikt fra Hoven på Gimsøy, men når man senker blikket ned i lyngen er ikke synet like innbydende: avføring og toalettpapir rundt deler av stien, skriver Paal Svendsen om dette utsiktsbildet.

"Synet som møtte meg da jeg tok med barna for å gå på Hoven på Gimsøy i juli i fjor var direkte motbydelig."

Av Leserinnlegg av Paal Svendsen
08.05.2018 10:43 - OPPDATERT 09.05.2018 14:55

Er kommunenes administrasjon klare for lofotsommeren 2018, spør Paal Svendsen i dette leserinnlegg.

Lofotsommeren, turister, bæsj og søppel

 Sommeren nærmer seg. Noen reisende har allerede kommet til Lofoten men hovedtyngden av forventningsfulle turister er fortsatt noen uker unna. Jeg håper de slipper å se det som mange ble vitne til i Lofoten i fjor.

Synet som møtte meg da jeg tok med barna for å gå på Hoven på Gimsøy i juli i fjor var direkte motbydelig. På deler av stien opp til toppen gikk vi bokstavelig talt slalåm mellom menneskebæsj og godt brukt toalettpapir. I andre deler av Lofoten var vi vitne til overfylte søppeldunker, opprevne søppelposer og søppel som ble spredt rundt av vind og vær.

I juli og august var det en rekke artikler på nett og papir som omtalte Lofoten som en naturperle som begynner å drukne i søppel. Reiselivsdirektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge sa til NRK at søppelproblemet i Lofoten kan skade Norges omdømme på sikt. Barnehagelærer Ivan Myklebust i Nubben barnehage på Ramberg ga oss et godt bilde av situasjonen da han sa at det er «ille når barna er med til fjells og ikke kan klatre på en stein på grunn av at noen har gjort fra seg på den andre siden».

Da avføring og toalettpapir forsøplet de populære øyene i Oslofjorden midt på 2000-tallet, tok Oslo kommune affære. Kommunen plasserte ut offentlige toaletter - og sørget for regelmessig tømming. Problemet er nå praktisk talt borte. Oslo kommune klarte det.

Jeg vet ikke nøyaktig hvor ansvaret ligger men det er nærliggende å peke nettopp på kommunenes administrasjoner. Husker dere fjoråret? Det å administrere en naturperle og en turistmagnet er et stort ansvar. Er dere ansvaret bevisst? Er dere klare for lofotsommeren 2018?

Og så tenker jeg på Statens vegvesen og fylkeskommunen som har delt ansvar for drift og vedlikehold av rasteplassene. Har dere sørget for at disse er tilstrekkelig utstyrt til å ta imot en million turister på noen få uker? Blir søppeldunkene tømt når de er fulle, eller må man vente til søppelbilen kommer om fem dager?

Jeg merker meg, og nikker til, det eventyrer og blogger Andreas Orset sa til NRK i fjor sommer: «Egentlig er det hele litt rart. Nesten en million turister må da legge igjen såpass med penger at lokalt næringsliv, kommunene og turistmyndigheter kan gå sammen om å bygge turistdoer og sette opp nok søppelspann».

Jeg er stolt av Lofoten. Kjempestolt! Når jeg møter folk og de hører jeg er fra Lofoten, er svarene alltid de samme: «der har jeg vært» eller «dit må jeg komme meg en dag». La det fortsette å være slik.

Paal Svendsen, gravdalværing bosatt i Oslo

 

 

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.