Sir David Attenborough . Foto: Wikimedia Commons.

Til angrep på norsk hvalfangst

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
03.11.2019 11:41 - OPPDATERT 04.11.2019 11:39

Sir David Attenborough (93) har gjort mange mennesker nysgjerrige på dyrenes indre liv og hvordan jordkloden fungerer. Nå langer TV-veteranen ut mot norsk hvalfangst.

I et intervju med https://www.vg.no/ langer den kjente TV-produsenten og programlederen ut mot det han kaller en sørgelig utvikling.

- Det er sørgelig! Ved å beskytte hvalen har vi har klart å redde dette praktfulle dyret fra å bli utryddet. Mange land gikk sammen og bestemte seg for å handle sammen. Det er veldig leit at Norge har gått tilbake på dette, sier 93 år gamle Attenborough til VG.

I den nyeste BBC-serien «Seven Worlds One Planet» retter Attenborough pekefingeren mot mennesket. Beskjeden er tydelig:
Mennesker ødelegger for dyr. Vi lever på en måte som dreper og utrydder vakre og verdifulle dyrearter.

Det er den største naturserien til BBC noensinne. Hvert kontinent er besøkt. Filmteamet har reist til 80 steder, blant dem Sør-Shetlandsøyene i Antarktis og filmet hvaler ved Whales Bay. Der hadde Norge et hvalkokeri tidlig på 1900-tallet.

Den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC) stanset kommersiell hvalfangst i 1986 fordi hvalen var nær ved å bli utryddet. Norge og Island reserverte seg mot forbudet, og siden 1993 er Norge eneste nasjon som fanger vågehval etter kvoter. I år var kvoten på 1287 dyr.

Selv om norske myndigheter sier fangsten er bærekraftig er ikke Attenborough tilfreds.
- Å kalle det bærekraftig er å trekke konklusjoner for raskt, sier han. Det er ingen grunn til å drepe hvalen - vi får ingenting igjen for det som vi ikke hadde fått ellers, sier han.

Forskere oppdager stadig nye ting om hvordan hvalen lever. Noen av artene blir 100 år gamle. Det betyr at mange levde da masseslakten skjedde, forteller Attenborough.

Produsent Jonny Keeling utdyper.
- Når man er i vannet med hvaler oppdager du at de er smarte og vakre dyr. Personlig kan jeg aldri drepe et dyr. Vi dømmer ikke de som gjør det, men presenterer fakta og historien, så kan folk se serien og trekke egne slutninger, sier han.

Attenboroughs oppskrift for å redde kloden:

- Ikke sløs med noe, hverken strøm, mat, vann eller papir. Tenk på plantene og dyrene. Denne kloden er like mye deres som den er vår.

Les mer om:

hvalfangst
Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.