NHO, LO og fylkeskommunen i Nordland samles om et krav om åpne kommunegrenser

Trenger åpne kommunegrenser

Skrevet av Andre Bruun
21.03.2020 16:16 - OPPDATERT 21.03.2020 17:06

NHO, LO, NAV og fylkeskommunen i Nordland går sammen om å kreve åpne kommunegrenser for å sikre næringsliv og arbeidsplasser.

Det er et stort problem at lokale smitteverntiltak, reiseforbud og karanteneregler stanser forsyninger og truer viktige samfunnsfunksjoner i Vest-Lofoten og Nordland, samles NHO, LO og fylkeskommunen i Nordland seg om i en felles uttalelse.

Må sikre næringslivet og arbeidsplasser
Regiondirektør i NHO Nordland, Daniel Bjarmann-Simonsen, opplever nå at en rekke bedrifter av ulike størrelser og i forskjellige bransjer rapporterer om store utfordringer med lokale inn- og utreiserestriksjoner og karantenebestemmelser.

- Vi frykter at lokale reiserestriksjoner og karanteneregler kan være så skadelige at folk ikke har en arbeidsplass å komme tilbake til etter at koronapandemien er under kontroll. Vi ser nå at noen av de mest inngripende tiltakene ikke har ønsket effekt, sier regiondirektøren. I likhet med de andre samarbeidsorganene er han opptatt av at alle må høre på de nasjonale rådene fra helsemyndighetene, og Folkehelseinstituttet anbefaler nå å ikke iverksette lokale reiserestriksjoner.

Flere bedrifter i Nordland varsler at det er krise om ikke reiserestriksjonene mellom kommunene i Nordland oppheves umiddelbart. Også LO i Nordland støtter budskapet. De er ikke i tvil når de varsler at det vil gi et nådestøt for flere bedrifter dersom en del av tiltakene ikke oppheves.
- Vi har mange bedrifter med nok arbeidsoppgaver, men de blir hindret av stengte kommunegrenser og karantene på ansatte som passerer grensene. Rana Gruber er blant bedriftene som har store problemer med å opprettholde produksjonen, sier regionleder i LO Nordland Rita Lekang.

Her er kravene 
- Kommunene i Nordland må koordinere restriksjonene bedre, det bør være like regler.
- Tiltak må ikke hindre at nødetater, nødvendige varer og arbeidstakere kommer over kommune- og fylkesgrenser.
- Fylkesmannen bør få myndighet til å forvalte karantenereglene.
- Kommunene må ta ansvar nå. Levedyktige bedrifter kan ikke hindres fra å holde hjulene i gang. Særlig ikke når det går mot helsemyndighetenes råd. 

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.