Illustrasjonsbilde: Benjamin Einarsen / pixabay

Lederen: Hvor er tiden?

Skrevet av Benjamin Einarsen
27.08.2018 09:45 - OPPDATERT 10.09.2018 10:31

Første skoledag med ny sekk, nye klær og et stort glis. Før du vet ordet av det så sykler de til skolen, så får du en melding om at de spiser hos en klassevenn, og plutselig reiser de ut i verden for å studere. Skal man ta del i sine barns barndom så må man gjøre det i dag.

Det aller meste av våre eiendeler er på et eller annet vis lagd for å spare tid. Handling i butikk, automat-trekk, digital post, nyheter på nett, musikk rett i øret og middager på 1-2-3. Vi omgir oss med så mye som skal spare oss for så mye at egentlig så skulle vi ha hatt 40 timer ekstra fritid i uken. Men i stedet så utfordres mange med å strekke til.

Lykken for en barnefamilie kan være å finne et fritidstilbud som barnet trives så pass med at mamma eller pappa kan sette de av ved hall- eller stall-døra, for så å rekke å gjøre egne ærender. Er man pliktig til å bli værende er det ofte kun i fysisk tilstand. Mentalt og med blikket er man oftere og oftere i en sosialmedisk verden.

Skal man kunne være til stedet for barna mens de fortsatt er barn, må man inntil flere ganger i uken gi dem vår fulle og hele oppmerksomhet. Man må se dem der de er og det de gjør, for så å snakke med dem om det de gjør og har gjort. Om samtalene mellom voksen og barn ender opp med å bli like overfladisk som de voksnes kontakt på facebook, snap og insta, da har vi tapt.

Med tapet av mellommenneskelig kontakt blir samfunnet vårt kaldere, ignoransen blir vanligere, og mobbingen enklere. Direkte likegyldighet, når man vet om en urett men velger å ikke se den, er for meg nesten like ille som den indirekte likegyldighet; å ikke tørre å se etter, i fare for hvilken urett man får vite om.

Min bestefar Einar Hagen brukte alltid å si; ”Tiden den går ikke, den kommer”. Vi velger selv hva vi vil bruke tiden som kommer til. Flere duppeditter, innretninger og aktiviteter som skal spare oss både tid og leve lengre. Eller bruke den tiden vi har i dag og i morgen på en mer fornuftig måte, sammen med barn og barnebarn. Da er vi også mye bedre rustet til å se, veilede og hjelpe den neste generasjonen til å bli en enda bedre utgave enn hva vi selv er i ferd med å bli.

Benjamin Einarsen
Konstituert redaktør

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.