Jonas Gahr Støre var sammen med Flakstad-ordfører Hans Fredrik Sørdal og Lofoten Seaweeds gründere Angelita Eriksen og Tamara Singer for å plukke tang og tare.

Vårslepp for valgkampen

Skrevet av Marius B. Staveli
25.04.2019 19:17

«Det er ikke sikkert Støre hadde startet valgkampen her, om han hadde vunnet kampen om våre havområder på sitt eget landsmøte.»

«Jeg velger meg april» åpnet Bjørnstjerne Bjørnson med da han skulle skrive et vers til en dansk kalender. De andre månedene var opptatt. 

Diktet fikk navnet «Valg».


Og det er der vi begynner. I april. Med årets valgkamp. Denne uka var Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre på besøk i Lofoten, for å sparke igang den lokale valgkampen for Arbeiderpartiet.


Det er under en måned siden han tapte kampen i eget parti om konsekvensutredning av oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. I bytte fikk han halmstrået: Intet vedtak om varig vern. 


Det er ikke sikkert Støre hadde startet valgkampen her, om han hadde vunnet kampen om våre havområder på sitt eget landsmøte. Da hadde det vært mer naturlig å starte på Vestlandet eller i Trøndelag. Vi antar at Støres valgmuligheter i realiteten var like store som Bjørnsons.


Under sitt besøk i Lofoten fikk Støre et glimt inn i fremtida. Bærekraftig bruk av havet: Høsting av tang og tare, samt besøk om bord på Norges største elektriske fiskebåt. Bærekraftige skritt tatt av lokale bedrifter som ruster seg for morgendagen.


Morgendagen drives ikke frem av olje og gass. Og hvis den gjør det, så er det straka vegen rakt ner. Klima og miljø er noe av det som virkelig engasjerer ungdommen. De vil ta over et bærekraftig samfunn, og vi bør være voksne nok til å legge grunnsteinen. Da trenger vi Angelsen, og vi trenger Lofoten Seaweed.


Hvorfor ikke gjøre som Støre og starte her? I selve nasjonalsymbolet på natur, renhet, frihet og mat. Starten kan være å kreve varig vern av havområdene våre. Fiskens yngleplass, og lofotværingens arbeidsplass.


April stormer, feier, smiler, smelter og velter. Forhåpentligvis mer enn bare flertallet på Arbeiderpartiets landsmøte. Skal vi klare det grønne skiftet, trengs en ordentlig dugnad. Og den er det de voksne som må invitere til.


Nå kommer mai du skjønne milde, og med den kommer flere politikere rekanes nordover for å høre hva vi er opptatt av.  For å sparke igang valgkamper.


 Så langt har Arbeiderpartiet, Venstre, Rødt, Miljøpartiet de Grønne og KrF fått med seg, og tatt inn over seg at storparten av de som bor i Lofoten Vesterålen og Senja ikke ønsker oljeaktivitet langs vår kyst.


Resten må og få klar beskjed.

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.