Ørjan Arntzen og Flakstad SV tar valgkampen i naturen i år.

Valgkamp i naturen

Skrevet av Marius B. Staveli
09.05.2019 12:30

Flakstad SV tar valgkampen i naturen når de nå er tilbake i lokalpolitikken etter en pause på tyve år.

Når Flakstad SV nå skal inn i valgkampen før høstens valg vil de gjøre det på en noe utradisjonell måte sier leder Ørjan Arntzen.
– Kampen for miljøet er selvfølgelig en viktig sak for SV, og i stedet for bare å stå på stand og dele ut løpesedler og brosjyrer så vil vi invitere alle bygdene i kommunen ut på tur. Nettopp for å få fokus på miljøproblematikken. For ti år siden var det nesten ingen som visste hva mikroplast i naturen var for noe. Det er et annet miljøproblem som på lignende måte i dag ikke har fått noen videre oppmerksomhet. Det er havforsurning, at havets pH heller mot den sure siden, forteller Ørjan Arntzen.
– Vi er, i likhet med de andre lofot-kommunene, små øysamfunn, og har dermed begrenset areal, og da er det viktig at alle næringene jobber sammen for et best mulig miljø. Vi tenker at folk vil bli bedre kjent med oss når vi tar de med på tur og får diskutert miljø på en ordentlig måte.

Fiskeri
I år er det tyve år siden Hulda Berre, som siste kvinnelige SV-representant forlot kommunestyresalen i Flakstad. Foran forrige kommunevalg forsøkte noen å blåse liv i lokallaget igjen, uten å lykkes. Denne gangen var det mye lettere forteller Ørjan Arntzen, som topper listen.
– Jeg tror at mange langs kysten har fått øynene opp for SV's fiskeripolitikk, sier han.
– Vi ser at store båter er en ressurs i lokalsamfunnet, samtidig må vi få en fordeling av kvotene som sikrer kystfiskerens mulighet til å brødfø seg selv. De store båtene kan gå lenger ut og levere langt borte, mens kystfiskeren er den som holder liv i fiskebrukene våre. Begge er viktige, og vi ønsker en fiskeripolitikk som sikrer lys i husene, understreker han.
Arntzen forteller at Flakstad SV nå har 25 medlemmer, og er dermed et ganske stort lokallag.
– Kanskje er vi også en motvekt til de som styrer i dag, og det gjør sitt til at det var ganske enkelt å stille liste til høstens valg, forteller han.

Skolesaken
Det har hersket stor uenighet i Flakstad rund skolen på Ramberg. Arntzen mener at det er på tide å få satt punktum.
– Nå skal det understrekes at de som sitter å styrer i dag ikke kan ta skylden for kaoset rundt denne saken alene. Dette burde vært løst for tyve år siden. Det viktigste for oss nå er å bidra til at vi kan få et god, endelig vedtak, sier han.
Flakstad SV ønsker at man skal bygge en skole med basseng, men ikke for enhver pris.
– En ny skole blir den største investeringen i rene penger på lang tid, og det er derfor viktig å være sikker på at ting blir gjort riktig. Vi vil gjerne ha en skole som inkluderer basseng, men vi ønsker tilbud på bygging av basseng. Men vi vil ikke love noe før vi ser prisen, slår han fast.

Rødåte-fiske
Det har lenge vært en debatt omkring hvorvidt norske fartøy skal få drive kommersiell høsting av den svært så viktige hoppekrepsen kalt rødåte. Nå har regjeringen bestemt at det åpnes for forsøksfiske på hoppekrepsen med en totalkvote på 256.000 tonn i første omgang. Arntzen forteller at dette fisket er noe Flakstad SV er svært skeptisk til.
– Rødåte er en viktig del av næringskjeden. Den er nederst i kjeden og er den viktigste næringen til flere fiskebestander og sjøfugl. Skjer det noe alvorlig i uttaket av den vil dette forgreine seg oppover i kjeden, sier en meget engasjert listetopp.
Han gleder seg til valgkampen og ikke minst valget. Han ønsker også velkommen den nye lista, Lofotlista.
– Det er spennende med nye lister, men jeg tror de skal få litt å bryne seg på. Vi er kanskje ikke helt enige i kommunesammenslåing, men heller vel mer til at det er viktigere med interkommunalt samarbeid, sier han.

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.