Valgte vekk spotpris da regninga ble høy

Skrevet av Thomas Rud
25.01.2019 17:45 - OPPDATERT 11.02.2019 15:16

Når nettene ble lange og kulda satte inn skjøt strømregninga i været. Christian Haarberg og familien sov ikke i timen. De sørget for en strømavtale tilpasset den nåværende strømprisen. Det er også ekspertens tips.

Trønderen og samboeren flyttet til Ballstad i 2017, og med to sønner har de merket at strømregninga har blitt høy. De har inntil nylig hatt spotprisavtale. Her blir strømprisen bestemt ut fra hva strømmen koster på strømbørsen pluss ulike påslag. I desember kom regninga for familien på 4.800 kroner.
– Spotpris med påslag ble for dyrt. Fra februar får vi en fastavtale på fem år. Vi gjør det for å få en bedre forutsigbarhet i hverdagen.
Familien har tatt flere grep for å sørge for at strømregninga holdes nede.
– I huset har vi vannbåren varme. Vi bor i en enebolig på 170 kvadrat og med to barn bruker vi mye varmtvann, fortsetter Haarberg.
De er også nøye med å ikke bruke vaske- og oppvaskmaskin mer enn nødvendig.
– I tillegg prøver vi å begrense dusjingen for barna til annenhver dag. Vi har også kjøpt inn nye hvitevarer som bruker mindre strøm.
Når de valgte strømleverandør var det ikke på grunn av lojalitet.
– Hadde det ikke vært for at de hadde den billigste avtalen hadde vi valgt noen andre.

Størst risiko med spotpris
Historisk sett har spotprisen vært ansett som den billigste løsningen. Med spotpris er det kunden som sitter med den største risikoen, og for leverandøren er det minst risiko med spotpris.
– Vi har ikke noe statistikk på hva som er billigst å velge i Lofoten da dette kan variere, men hos oss er Idrettsstrøm veldig populært. Her blir strømprisen beregnet ut fra hvordan markedsprisene har vært den siste måneden og Idrettsstrøm har siden den kom på markedet hatt lav snittpris sammenlignet med de fleste andre avtaletyper. I tillegg går det ett øre per kilowattime til et selvvalgt idrettslag, sier leder for privatmarked hos Polar Kraft Asbjørn Rødsand.
Han sier forutsigbarhet er den viktigste årsaken til at folk velger en fastprisavtale.
– Da vet man hva man betaler. Her kan kundene velge å binde prisen i ett, tre eller fem år. Da får man en pris basert på dagens pris og prisen fremover i tid, forteller Rødsand.
Avisen E24 skrev i slutten av desember at den nordiske strømprisen endte på 51 øre kilowattimen. Dette var en av de dyreste prisene i desember måned siden årtusenskiftet. Strømprisen i desember har bare vært dyrere ved to anledninger siden år 2000. Årsaken til de dyre prisene var prisen på klimakvoter i Europa og at det var mindre snø og vann i vannmagasinene.
– I hele fjor var strømprisen unormal høy. Denne trenden fortsetter i 2019.

Spar på oppvarming
Han sier det ikke finnes en fasit på hvordan strømprisen kommer til å utvikle seg det neste året.
– Men sånn som markedet ser ut nå ser det ut som at prisene holder seg høye. Det er mulig at det kommer en nedgang mot slutten av året, sier Rødsand.
Han råder folk til å være prisbevisste og ha en avtale som passer det nåværende prisbildet.
– Når prisene er høye er det selvsagt viktig at folk ser på eget forbruk og hva man kan begrense, sier Rødsand.
Han kommer også med noen enkle tips til hvordan strømregninga kan bli litt billigere.
– Det som har mest å si er oppvarming og varmtvann. Der har man mest å spare. Man bør for eksempel skru ned temperaturen på rom man ikke bruker. Så kan man også bytte ut pærene i huset med LED, forteller Rødsand.

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.