Maria Rasmussen Melhus vant rollen som beste kvinnelige skuespiller under festivalen «Filmfest i Lofoten» i Svolvær tidligere i dag.

Vant gjev filmpris

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
14.06.2019 21:09 - OPPDATERT 07.08.2019 19:15

9. klasse ved Sørvågen skole vant i dag hele to filmpriser for en film om Tennes-Kaspara.

Under filmfestivalen «Filmfest i Lofoten» i Svolvær i dag stakk elevene fra Moskenes av med pris for både beste film, og for beste kvinnelige skuespiller.

- Maria Rasmussen Melhus, du vant prisen for beste kvinnelige skuespiller. Hva tenkte du da navnet ditt ble ropt opp?

 - Jeg skjønte det var meg da de sa at prisen gikk til en som spilte en historisk skikkelse, men trodde først at det var gjort en feil. Så det gikk litt tid før det faktisk sank inn hos meg, sier hun. 

Alle 9. klassene i Lofoten var invitert til å delta med filmer til «Filmfest i Lofoten». Prosjektet kommer inn under Den kulturelle skolesekken, og allerede høsten 2018 begynte elever og lærere å forberede seg med et en-dagskurs holdt av Truls Krane Meby, som også har bistått skolene gjennom prosessen.

Kaldt

Marie forteller at det ligger mye og hardt arbeid bak den tre minutter lange kortfilmen som handler om Tennes-Kaspara eller Kathrine Ingeborg Haagensdatter som hun het. Hun ble halshogd i Moskenes i 1814 for å ha drept sin forlovede og mistenkt for drap på sine barn. 

- Vi spilte inn filmen i vinter, og det ble mye venting, i tillegg til at det var en svært kald opplevelse. Jeg spilte rollen som Tennes-Kaspara. Mange av scenene ble spilt inn ute i snøen, og jeg var ikledd skjørt laget av skjerf. Siden jeg ble sittende på bakken med  hendene mye i snøen, så ble det mange kalde timer, forteller hun. 

Lagarbeid

En del av scenene er innspilt i de gule buene som ligger ved fergeleiet. Det var ingen problem å få låne dem.

- Det er mamma som eier buene, så det gikk veldig greit. Hun fant også fram møbler som var fra perioden Tennes-Kaspara levde, så alt ble tidsriktig. Filmen er et sammendrag av livet hennes, fra å leve et lykkelig liv, til hun ble halshogd. Så det er en dramatisk historie. Vi er en hel gjeng som står bak, og for å nevne noen nøkkelpersoner så må vår lærer, Arnhild Moe nevnes spesielt. Hun har hatt så stor tro på prosjektet at det har vært med i nesten hvert eneste fag. Hun har vært enestående og gitt oss masse tid. Julianne Pedersen har skrevet manuset sammen med oss og også regissert. Hele klassen og alle rundt prosjektet har vært fantastiske, sier hun.

Vil bli skuespiller

Selv om uker og måneder med planlegging og jobbing, og mange timer med innspilling ender opp i bare tre minutter film er det fremdeles skuespiller Maria har lyst å bli.

- Ja, nå har jeg fått kjent på hvor hardt arbeid det kan være å skulle være skuespiller, men jeg har ikke mistet lysten til å fortsette. Det er en drøm jeg har hatt lenge, og tar gjerne flere oppdrag, sier den stolte prisvinneren.

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.