Leder Ingelin Noresjø og resten av Nordland KrF skal velge hvem som skal representere fylkeslaget på årsmøtet i november. Foto: Susanne Forsland

Veivalget i KrF har gitt 68 nye medlemmer i Nordland

Skrevet av Marius B. Staveli
22.10.2018 14:05 - OPPDATERT 23.10.2018 19:01

Nordland KrF har fått 68 nye medlemmer i forkant av det viktige veivalget partiet står overfor. Den første helga i november skal partiet bestemme seg om de skal fortsette som før, eller søke regjeringsmakt. Det gule partiet slites for tiden mellom de blå og røde kreftene som drar i hver sin retning.

Det stormer rundt KrF i forkant av årsmøtet i partiet i november. Årsaken er at partileder Arild Hareide har åpnet for et forpliktende samarbeid med Arbeiderpartiet. Andre i partiet ønsker at KrF skal søke regjeringsmakt sammen med Høyre, mens en tredje gruppering ønsker at partiet skal sitte utenfor regjering som de gjør i dag.

Denne helga skal Nordland KrF velge sine delegater til årsmøtet. Det skjer i Bodø. Der blir det bestemt hvem som skal slå følge med Ingelin Noresjø, fylkesråd for næring i Nordland og leder for Nordland KrF, til årsmøtet.

– Vi har et vedtak på at vi skal sende et representativt utvalg til årsmøtet, sier fylkessekretær Øyvind Pedersen i Nordland KrF.

 

Seks delegater

Lørdag 27. oktober er det nominasjonsmøte i Nordland KrF, med partiprofiler som Ingelin Noresjø, Kjell Ingolf Ropstad, Hans Fredrik Grøvan og Tore Storehaug tilstede.

Partiet skal sende seks delegater til årsmøtet, og ifølge Pedersen er det ikke usannsynlig at både blå, røde og gule delegater reiser sammen til møtet.

– Det er bare en som vet hva utfallet blir, og han er det vanskelig å ha en dialog med, sier Pedersen og viser til høyere makter.

Han forteller at det er både blå, røde og gule lokallag i Nordland. De som ønsker at partiet går inn i regjering med Høyre, de som ønsker at partiet søker regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og de som ønsker at partiet fortsetter utenfor regjering som før.

– Den siste rapporten jeg har sett forteller at det er jevnt mellom de røde og blå, samt at det er en minoritet som ønsker at vi skal fortsette i det sporet vi har vært i. For mange oppleves det som vanskelig å stå utenfor regjering. Selv om vi får gjennomslag for viktige saker, sliter vi som parti med å fortelle hvor stor påvirkning vi har. Vi er ikke gode nok som parti til å sette dagsorden i en populistisk verden, sier Pedersen.

 

Stort engasjement

Debatten de siste ukene har vært opprivende, men den har og skapt engasjement.

– Den siste tida har vi fått 68 innmeldinger. Fra Andøya til Vefsn. Det har ikke skjedd før i min tid, sier Pedersen, før han ler og legger til:

– Og jeg har jobbet her siden mai, sier pedersen og ler hjertelig.

Det er ikke bare i Nordland at saken har skapt engasjement. Partiet har fått 2.500 nye medlemmer på landsbasis den siste tida. Før Nordland KrF skal gjøre sine valg av delegater til årsmøtet er det innledning med flere profiler fra partiet.

Hans Fredrik Grøvan (Vest-Agder) er parlamentarisk nestleder for KrF på Stortinget, og har uttalt at han er redd verdidebatten som nå pågår i KrF kan splitte partiet. Han har og beskyldt partileder Hareide for å kuppe en partiprosess.

Tore Storehaug talte sin parlamentariske nestleder imot, og sa at han ikke kjente seg igjen i beskrivelsen av at Hareide kuppet prosessen. Storehaug er valgt inn fra Sogn og Fjordane, og har vært åpen på at partiet er inne i en krevende prosess.

Kjell Ingolf Ropstad er nestlederen som beskyldes for å ha dolket partileder Hareide i ryggen denne uka, da han kom med sitt utspill om at endringer i abortlovgivningen vil være et av de viktigste kravene for KrF i forhandlingene den kommende tiden.

– Årsaken til at vi har disse som gjester og innledere er fordi vi ønsker at de skal legge frem sine synspunkter, slik at vi gir rom for en saklig og opplyst debatt. Vi ønsker at både de røde, de blå og de gule skal få sine synspunkter opp i dagen, sier Pedersen.

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.