Sara Johansson (til venstre) vil at folk skal kose seg, men være varsom for det tørre været. Her med kollega Siv Johansen på åpningen av brannstasjonen i fjor høst.

Vil at folk skal kose seg, men passe på brannfaren i finværet

Skrevet av Thomas Rud
23.04.2019 15:07 - OPPDATERT 24.04.2019 10:01

Det er meldt strålende vær i Lofoten den nærmeste uka. Det kan legge press på bålforbudet, og varabrannsjef Sara Johansson ber folk være forsiktige.

Etter en periode med varierende vær vil våren slå ut i full blomst den nærmeste uka i Lofoten. Det blir stort sett sol med temperaturer over ti grader. 

Mange vil dermed benytte seg av naturen, men fra den 15. april til 15. september er det et generelt forbud mot å gjøre opp åpen ild i skog og utmark i Norge.

Man kan likevel lage bål eller bruke engangsgrill på steder der det åpenbart ikke er brannfare som nær sjøen og i trygg avstand fra trær, busker eller annen vegetasjon. Man kan også gjøre opp bål på bålplasser som er lagd for dette. 

– Jeg vet ikke hvordan det er i terrenget nå, men i og med at det meldes såpass fint vær så lenge vil brannfaren øke. Det er naturlig, sier varabrannsjef Sara Johansson i Lofoten brann- og redningsvesen. 

Meld ifra uansett
Johansson understreker likevel at det ikke er rom for å fyre opp en hel fjellside, og kommer også med en klar oppfordring til publikum. 

– Det er kjempeviktig at man melder ifra til brannvesenet hvis man skal fyre opp bål. Det er uansett størrelse på bålet. Har man ikke gjort dette vet vi ikke om det er brann eller ikke hvis folk melder ifra til oss. Disse utrykningen koster penger, fortsetter varabrannslefen. 

Forrige uke opplyste brannvesenet i en sak knyttet til bråtebranner at utrykningene kan koste fra 35.000 til 90.000 kroner. Johansson synes folk flest i Lofoten er flinke både med tanke på bål og engangsgriller. 

Nummeret man melder fra på er 755 46 850. 

– Så må folk kose seg i solen, men skal de fyre må man ha nok folk til å kunne slukke det, ha tilgjengelig noe å slukke det med og ikke forlate bålet

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.