Illustrasjon. Foto: Bo Eide

Skal rydde 40 prosent av Nordlandskysten på tre år

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
10.11.2020 13:15 - OPPDATERT 11.11.2020 11:37

Rydd Norge Nordland og Handelens Miljøfond søker nå etter aktører som vil ta jobben med å rydde den ytre kystlinja i Lofoten og Vesterålen. Søknadsfristen er 16. november 2020.

Innen utgangen av 2023 skal 40 prosent av den ytre kysten i Nordland ryddes for marint avfall. Nå er utlysningen for ryddejobben i Lofoten og Vesterålen ute, med søknadsfrist 16. november 2020.

Nordland fylkes kystlinje utgjør alene 25,9 prosent av Norges totale kystlinje, og er hele 26.496 kilometer lang.

Kystlinja i Nordland preges av fjordlandskap med eksponering for uvær og bølger fra Norskehavet i vest. Derfor samler det seg store mengder med marin forsøpling her, med både lokalt, nasjonalt og internasjonalt opphav.

Nå leter Rydd Norge Nordland og Handelens Miljøfond etter aktører som kan rydde Nordlandskysten.

Amisiøst og bra
Ordfører Trond Kroken, som kan smykke seg med tittelen ordfører i Lofotens mest miljøvennlige kommune, og nest best i hele Norge, mener det er et ambisiøst prosjekt.
- Det betyr ikke at det ikke er bra, for det er viktig å ha gode mål å strekke seg etter, sier han.

At det er veldig fokus på naturvern fra flere hold mener han viser at flere aktører tar naturvern på alvor.
- Det er et veldig fokus på det med natur nå, både når det gjelder klima, det å ikke ødelegge naturen og sselvsagt også dette med forsøpling. At det er flere aktører som jobber mot samme mål er veldig bra, for da kan vi få til mye, sier han.

Lofotodden nasjonalpark, Lofotrådet, Clean up Lofoten er bare noen av aktørene som de senere årene har skapt oppmerksomhet rundt miljøvern.
- At Fylkesmannen nå tar slike grep er virkelig positivt. Så da er det bare å pøse på med ressurser. Med bare seks dager til søknadsfristen går ut håper jeg mange gode og interesserte søkere, sier ordføreren da han får denne gladsaken presentert av Avisa Lofoten.

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.