Vil fjerne eiendomsskatten

Skrevet av Marius B. Staveli
15.05.2019 11:28

Vestvågøy FrP vil fjerne eiedndomsskatten og gjøre det enklere for folk flest å forstå hva kommunen bruker penger på.

– Allerede i tirsdagens kommunestyremøte kommer jeg til å foreslå at vi setter ned eiendomsskatten med en promille, frem til regjeringens nye maksgrenser blir gjeldende, sier leder Magnus Ellingsen i Vestvågøy FrP.
– Da kan vi allerede nå starte tilpassingen til en hverdag med mindre eiendomsskatt, sier Ellingsen.
Det er som musikk i ørene til stortingsmennene fra FrP som er på besøk: Finanspolitisk talsmann Sivert Bjørnstad og Jan Steinar Engeli Johansen i finanskomiteen.
Er det en ting FrP vil til livs er det nettop eiendomsskatt og det seiler opp som deres store valgkampsak i år. Finansminister Siv Jensen har allerede varslet at kommuner ikke får lov til å kreve inn mer enn fem promille fra høsten av, ned fra syv.
– Eiendomsskatten fungerer som avlat, som en krykke. Det er kommuner som klarer å gi innbyggerne gode lovpålagte tjenester uten at de krever inn eiendomsskatt. Når vi i første omgang setter ned, og over tid fjerner eiendomsskatten så blir kommunene nødt til å se seg selv i speilet, og legge opp til en sunn og fornuftig drift, sier Jan Steinar Engeli Johansen.
Han forteller at i møter med ordførere får han gjerne beskjed om at hvis eiendomsskatten skal ned eller bort - så må kommunen få kompensasjon fra staten for tapt inntekt.
– Og det er uaktuelt. Da belønner vi jo de som ikke har gjort jobben med å sørge for å ha en veldreven kommune, sier Engeli Johansen.

Mer kontroll
Politisk nestleder Odd Eskil Andersen i Vestvågøy FrP mener det skal være mulig å kutte helt i eiendomsskatten i kommunen.
– Nå har regjeringen bestemt at satsen skal ned fra sju til fem promille, resten må vi gjøre selv, sier Andersen.
Han mener at det derfor er en nødvendighet at også budsjettprosessen i kommunen endres. Han mener at dagens ordning, uten kommiteer og uten helt konkrete budsjetter ødelegger for demokratiet.
– Hverken innbyggerne, pressen eller politikerne klarer å lese noe som helst ut fra dagens budsjetter i Vestvågøy. Skal vi kutte eiendomsskatten så må vi vite nøyaktig hva vi bruker penger på, slik at vi kan gjøre prioriteringer, sier Andersen.
– Vi ønsker at politikerne igjen skal få kontroll og ansvar for budsjettene i kommunen. Per i dag har de ikke det, og det er et demokratisk problem, sier han.
Ellingsen og Andersen i Vestvågøy FrP tror ikke de vil få en pedagogisk utfordring med å gå til valg på lavere eiendomsskat i Vestvågøy.

Ensom stemme
Lokalt anser FrP seg som det eneste partiet i oposisjon, det er frustrerende for politkerne som opplever at etter deres bok gode forslag faller, rett og slett fordi de kommer fra FrP.
– Det er frustrerende å ikke få gjennomslag når vi kommer med forslag som for eksempel vil gjøre eldreomsorgen bedre. Vi har opplevd at våre forslag om å søke om statlig støtte til bedre eldreomsorg blir nedstemt. Vi opplevde og at vårt forslag om å åpne for private aktører innen eldreomsorg ble nedstemt, sier leder Magnus Ellingsen.
– Men dere har private barnehager her? spør Engeli Johansen.
– Ja.
– Hva er logikken i at man aksepterer private barnehjem, men ikke private eldrehjem?
– Det lurer vi også på, sier Ellingsen.

Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.