Vil forby «vegetarpølse» og «vegetarburger»

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
09.08.2019 15:56 - OPPDATERT 09.08.2019 17:59

I løpet av august skal Europaparlamentet diskutere om det skal bli forbudt å si «vegetarpølse» og «vegetarburger».

Dette melder NRK på sine nettsider i dag. 

I dag finnes det rikelig med kjøttlignende tilbud for personer som har valgt et vegetarisk eller vegansk kosthold.

Ta for eksempel vegetarburgere eller veganske pølser.

Men EUs landbrukskomité har, med 27 mot 9 stemmer, bestemt at de tradisjonelle betegnelsene som burger, pølse og schnitzel kun skal brukes på kjøttprodukter, skrev The Guardian tidligere i år.

Forslagene til de nye ordene som skal brukes om det vi i dag kjenner som vegetarburger og vegetarpølse, er veggisplate og veggisrør.

Blir tatt seriøst
I Norsk Vegetarforening mener de navneforbudet er et tegn på at vegetartrenden er på frammarsj.

– Flere ønsker disse produktene, og da kommer det regler for det. Så det viser også at vi blir tatt mer seriøst, sier informasjonsansvarlig Pål W. Thorbjørsen.

 Samtidig opplever han forbudet som et slags motangrep på nettopp en økende trend.

– Man tenker nærmest at de er ute etter å angripe oss. Det virker som defensive og firkantede regler fra EU, og jeg tror mange vil riste på hodet av dette.

Rister på hodet
Vi har tatt en tur ut blant den vanlige «mann i gata» for å høre hva de mener om at EU-parlamentet faktisk bruker tid på dette.

Emma Skoglund

- Jeg har ingenting imot vegetarmat eller vegetarianere og veganere. Men dette synes jeg blir for tåpelig. Skal de forby ord som vindpølse og sjøpølse også da, spør hun retorisk.

Tim Hugo Hågensen

- Det er jo bare tull å bruke tid og ressurser på noe sånt når det finnes så mange andre spennende ting som skjer i Europa.

Elena Davidsen

- Nå er det jo sånn at ordene pølse og burger assosieres med kjøtt produkter, så sånn sett er det kanskje greit.

Tom Håkon Hågensen

- Er det virkelig sant? Det må da være viktigere ting å bruke tid og ressurser på. Det er en flyktningkrise der liv går tapt. Sett heller inne flere ressurser der.

 

Geir «PlateGeir» Johansen

- Man må jo lure på om det er agurktid i Europaparlamentet. Ordet handler vel mer om form og ikke innhold. Det er da flere ord som har ordet pølse i seg. Og ordet «veggieplate»? Det er jo en hån mot meg som «PlateGeir», sier han lattermildt.

Les mer om:

vegetar