Aase Refsnes, 1. kandidat til fylkestinget i Nordland (t.v.), og Kirsti Bergstø, 1. kandidat til fylkestinget i Troms og Finnmark

Vil ha samarbeidsutvalg for Nord-Norge

Skrevet av Kurt E. Kleppe-Holm
08.09.2019 08:05 - OPPDATERT 08.09.2019 13:26

SV ønsker ny samling i nord og vil opprette derfor samarbeidsutvalg for Nord-Norge, en gjenoppliving av Landsdelsutvalget

Det skriver partiet i en pressemelding. De peker på at to ting er blitt spesielt godt synlig i årets valgkamp for Nord-Norges del: 

For det første mener de at landsdelen blir systematisk nedprioritert i viktige saker, spesielt infrastruktur- og utviklingsprosjekt.

De mener at Nord-Norge har krav på større innflytelse, og selvbestemmelsesrett over egen utvikling.

Folket i nord har reist seg mot sentralmakta i tvangssammenslåingen av Troms og Finnmark, og har reagert kraftig mot Oslo-elitens nedlatende holdning til Nord-Norgebanen. I fiskeriene kommer stadig mindre av fisken kysten til gode, noe som har gjort mange engasjerte. Den sterke motstanden mot sentralisering har også vist seg i motstanden mot politireformen, mot nedleggelsen av Andøya Flystasjon, mot nedleggelsen av høyere utdanning på Helgeland og mange andre saker. 

En av hovedårsakene til at de tre nordligste fylkene blir overkjørt er at vi i for liten grad står samlet. Samling fordrer samvær, og etter at Landsdelsutvalget ble lagt ned i 2011, har det vært få arenaer der fylkene kan samkjøre politiske prioriteringer. SV mener at Nord-Norge raskt må ta grep for å øke sin gjennomslagskraft saker som er avgjørende for landsdelens fremtid. SV i Nordland, Troms og Finnmark vil derfor foreslå å etablere et landsdelsutvalg i de nye fylkestingene etter valget. Vi håper flere parti ser viktigheten av et sterkere samarbeid i nord og at de vil støtte forslaget.

For Nordland SV:
Christian Torset, fylkesleder
Aase Refsnes, 1. kandidat til fylkestinget

For Troms og Finnmark SV:
Bjarne Rohde, fylkesleder
Kirsti Bergstø, 1. kandidat til fylkestinget

Les mer om:

Valg 2019 Debattinnlegg
Debatt
Avisa Lofoten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.